Nova svađa u Ujedinjenim narodima, Izraelski diplomat rekao kako je predstavnik Palestine terorist u odijelu

Nova svađa u Ujedinjenim narodima, Izraelski diplomat rekao kako je predstavnik Palestine terorist u odijelu

Izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima Danny Danon izazvao je niz kontroverzi nakon što je predstavnika Palestinske samouprave u ovoj instituciji nazvao teroristom u odijelu, piše Klix.

VIDEO

Tijekom rasprave na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, Danon je rekao kako palestinski predstavnik Riyad Mansour nije uradio ništa kako bi približio strane miru.

“Proveli ste dvije decenije na ovom mjestu predlažući rezolucije koje izazivaju kaos, siju podjele i izbjegavaju svaku nadu. Niste postigli ništa osim poticanja mržnje i nasilja dok tvrdite da ste zagovornik mira”, rekao je.

Pitao ga je i zašto još uvijek nije osudio napad Hamasa na Izrael 7. listopada 2023. godine.”Ako ne možeš da osudiš, ti si jedan od njih. Vi ne predstavljate palestinski narod. Gospodine Mansour, vi ste terorist u odijelu”, poručio je.

Inače, Danon je nedavno započeo svoj mandat kao ambasador Izraela u UN-u, a sastanak Vijeća sigurnosti bio je jedan od njegovih prvih govora na funkciji.

“Evo, prošlo je 320 dana od klanja i šta smo čuli? Tišinu. Bez osude Hamasa. Bez priznanja zločina. Ne gajim iluzije. Ne očekujem ništa od Vijeća. Već je jasno da se ovaj Međunarodni dan sjećanja i počasti ne odnosi na izraelske žrtve”, naveo je.

Osvrnuo se i na tenzije sa Hezbolahom u Libanu

“Imamo svoje granice. Nismo zainteresovani za eskalaciju, ali učinit ćemo sve što je potrebno da vratimo sigurnost na sjevernu granicu te da vratimo stanovnike u njihove domove i eliminišemo prijetnje koje nam prouzrokuje Hezbolah”, zaključio je.

Foto: America Times News Service

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar