Nova vlast u HNŽ-u tek na jesen

Nova vlast u HNŽ-u tek na jesen

Hercegovačko neretvanska županija, prema svemu sudeći, novu vlast neće dobiti prije jeseni. Izvor Dnevnika.ba blizak i HDZ-u i SDA tvrdi kako će biti dobro ako HNŽ novu vlast dobije do kraja ove godine.

Uzroci su višestruki, a osnovni se krije u činjenici da je za potvrđivanje vlade HNŽ-a potrebna dvotrećinska većina u Skupštini HNŽ-a. Naime, kako Skupština HNŽ-a broji 30 zastupnika, za potvrđivanje nove vlasti je potrebno 20 glasova zastupnika. HDZ BiH u Skupštini ima 11 zastupnika, a SDA sedam. Dakle, nedostaju dva glasa za postizanje dvotrećinske većine. Ta dva glasa je imao DF, no oni su izašli iz partnerstva s SDA, tako da se sada traži nvoi partner.

SBB, HDZ 1990 i SDP imaju po tri zastupnika, te bi mogli dati podršku novoj Vladi i time ući u vladajuću koaliciju u HNŽ-u. Jednoga zastupnika ima još BPS Sefer Halilović, no oni u zamjenu za podršku novoj vlasti za sebe traže jedno ministarstvo u Vladi HNŽ-a.

No, sve i da su dvije ruke koje nedostaju osigurane, potvrđivanje nove Vlade i dalje je neizvjesno.
"Ako bi recimo SBB i podržala izbor nove Vlade, i dalje ništa nije sigurno. U SDA je u tijeku veliko previranje. Županijska organizacije je žestoko geografski podijeljena. Tako primjerice 'konjička struja' za sebe traži dva ministarstva. Još uvijek aktualni ministar obrazovanja Zlatko Hadžiomerović, koji je smijenjen iz stolačke SDA, zahtijeva ministarsku fotelju", rekao je naš izvor.

Mostarska SDA traži tri ministarstva, Jablanica jedno, a SDA ih ukupno može dobiti pet, najviše šest. 
"U svim tim kombinacijama, Prozor i Čapljina ostaju bez minstarstava, a vjerojatno u konačnici i Stolac, iako su Stočani stava da jedno ministarstvo moraju dobiti. Zanimljivo je, pak, da mostarska SDA podržava Konjičane, pa je glavni sukob na relaciji Stolac – Konjic'', rekao je naš sugovornik.

S druge strane, stvari nisu čiste ni unutar HDZ-a i to iz razloga što se tek treba formirati novi županijski odbor stranke za HNŽ. Nije jasno tko će biti predsjednik ŽO HDZ-a BiH HNŽ-a, a od toga u velikoj mjeri ovisi tko će biti županijski ministri u novoj Vladi HNŽ-a.

Podsjećamo, iz županijskih organizacija SDA i HDZ-a bili su najavljivali poduzimanje konkretnijih koraka ka uspostavi nove Vlade nakon Bajrama, a sada se već priča kako će se krenuti u formiranje vlasti nakon godišnjih odmora.
Inače, HNŽ je jedina župnaija u FBiH koja nije dobila novu vlast.
dnevnik.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar