Novak Đoković osvojio Wimbldon

Novak Đoković osvojio Wimbldon

U najboljem finalu u povijesti Wimbledona Novak Đoković je, nakon skoro pet sati igre, pobijedio Rogera Federera 7:6, 1:6, 7:6, 4:6 i 13:12 i tako stigao do petog naslova najvećeg teniskog turnira u karijeri.

Najbolji tenisač svijeta došao je do svog 16. Grand slam naslova u karijeri, a petog na Wimbledonu koji je osvajao 2011., 2014., 2015. i 2018, a u samom meču je spasio dvije meč lopte koje je imao Federer.

Njih dvojica igrali su dramatično i ujedno najduže finale Wimbledona, a gledateljima je posebno za oko zapeo jedan potez Đokovića u petom setu.

Ključni trenutak meča dogodio se kod rezultata 8:7 za Federera u petom setu. Roger je gem prije napravio ključni break, servirao za titulu, imao 40:15, ali Đoković je fantastično izvukao dvije meč lopte, a potom vratio break.

Posljednji tenisač prije neuništivog Đokovića koji je spasio meč lopte u finalu Wimbledona bio je Amerikanac Bob Falkenburg, a to se dogodilo 1948., prije 41 godine.

Nakon toga, igralo se gem za gem.

Srpski tenisač prilikom jedne promjene strana prišao je sucu i upitao ga igrali se tie-break nakon 10:10 u petom setu, na što mu je sudac objasnio da se igra nakon 12:12.

Đokovića je vjerojatno zbunilo to što je pravilo da se u petom setu Wimbledona igra tie-break uvedeno tek ove godine, a ono služi kako bi se spriječili maratonski mečevi kao onaj Isnera i Mahuta iz 2010. koji je završio 70:68 u petom setu za Isnera.

Na kraju je Đokoviću taj tie-break donio sreću jer je upravo u njemu stigao do pete wimbledonske i 16. ukupno Grand Slam titule.

Ujedno, bilo je ovo prvo finale Wimbldona koje se igralo u pet setova još od 2014. godine. I tada je Novak savladao Federera. Bio je to i prvi meč singlu na Wimbledonu u kome se igrao tie-break u petom setu.

Roger Federer: Sjajan, nevjerojatan meč. Imao sam svoje šanse, ali ih nisam iskoristio. Čestitam Novaku, bilo je ludo, svaka čast. Pokazao sam onima koji su u mojim godinama da ne trebaju odustati, osjećam se sjajno, i dalje stojim na nogama. Dao sam sve od sebe, dobro se osjećam. Obitelj neće biti zadovoljna ovim trofejem, htjeli su pehar, ali što ćemo…

Novak Đoković: Ovo je vjerojatno najuzbudljivije finale koje sam igrao, sigurno među dva-tri i mojoj karijeri. I to protiv jednog od najvećih tenisača u povijesti i suparnika kojeg toliko poštujem. Nažalost, netko je morao izgubiti. Nestvarno je da sam spasio meč-lopte i vratio se. Čudno je sve ovo, čudno je igrati tie-break na 12:12. Dobar sam bio u tie-breakovima, nadao sam se da ću doći do tie-breaka u posljednjem setu. Federer je rekao kako se nada da će biti inspiracija nekima kako se igra u 37. godini, meni je inspiracija već sad. Jedva čekam ovo proslaviti s obitelji i stručnim stožerom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar