Novalić: Mislili smo da je korona pobijeđena, ali smo pogriješili. Imamo problem, ali nismo krivi zbog popuštanja mjera

Novalić: Mislili smo da je korona pobijeđena, ali smo pogriješili. Imamo problem, ali nismo krivi zbog popuštanja mjera

Fadil Novalić, premijer FBiH, nakon hitnog sastanka s premijerima županija u FBiH, poručio je da je ovaj bh. entitet u prva dva i pol mjeseca borbe s korona virusom bio jedan od najboljih – a sada je jedan od najugroženijih. Rekao je kako su mjere prevencije popuštane, ali ne toliko da bi dale rezultat velikog broja zaraženih osoba.

“Iznijet ću podatke koji su generalizirale potrebu za sastankom. U prva dva i pol mjeseca smo imali 1.082 zaražena, 39 umrlih. Ostalo nam je bilo 87 aktivnih slučajeva. Tada smo zaključili da smo pobijedili koronu. Ispostavilo se kao pogreška”, naveo je.

Kazao je da su “uvezene” informacje da će ljeto oslabiti virus – ali da se to nije dogodilo, prenosi N1.

“Dva i pol mjeseca poslije suspenzije stanja prirodne nesreće – umjesto 1.082 imamo 8.488 zaraženih. Osam puta više. Više umrlih, 201. Aktivni broj je 3.513. To govori da imamo problem”, rekao je Fadil Novalić.

“Bili smo jedni od najboljih, postali smo jedni od najugroženijih. Moramo nešto mijenjati. Mi smo bili lider u prva dva i pol mjeseca, donosili smo rješenja, davali novac, uvodili policijski sat, sve se radilo i dogodilo se smrzavanje ekonomije. Nismo sebi mogli to dopustiti i doživjeli smo probleme”, istaknuo je Novalić.

Novalić je kazao da mjere nisu popuštane toliko da daju ovako veliki broj zaraženih.

“Zaključak je da se nešto poduzme sa FBiH, da županije shvate da imaju lokalni pregled na lokalni problem. Preuzet ćemo PR, kao FBiH, da kažemo građanima opet kako se radi o opasnoj bolesti. Imali smo slučaj sa porodiljom, godine više nisu 60, 70, nego 28, 36. Brojevi govore da nešto moramo raditi. Problem je što smo došli do granice zdravstvenog sustava”, rekao je Novalić.

“Ako treba, rafinirat ćemo postojeće mjere, kako bi pomogli županijama u donošenju da lokalnih odluka, koje će spriječiti ponašanje koje je dovelo do eksplozije. Uspostavit ćemo jednu bazu podataka, mjere ćemo preraditi da županijama bude lakše”, zaključio je premijer FBiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na COVID-19.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar