Nove naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Nove naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je  niz naredbi i preporuka zbog koronavirusa, a jedna od njih je i novo ograničenje rada ugostiteljskih objekata.

Između ostaloga, naloženo je kriznim stožerima županijskih ministarstava da u suradnji s mjerodavnim županijskim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području županija ne duže od 24.00 sati.

Naredbe Kriznog stožera FBiH stupaju na snagu u nedjelju 28. lipnja i trajat će najmanje 14 dana, odnosno do 13. srpnja.

Također, kriznim stožerima se naređuje da u suradnji s ministarstvima osiguraju obustavu posjeta u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, kao i u drugim ustanovama na području županija što uključuje i obustavu izlazaka štićenika iz ovih ustanova.

Županijske i općinske inspekcije zadužuju se da Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva odnosno kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva dosatavljaju izvješća o pojačanom inspekcijskom nadzoru svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje nadležnosti.

Dozvoljava se županijskim stožerima uvođenje i restriktivnijih mjera, sukladno procjeni epidemiološke situacije u županiji, odnosno, općini uz redovito izvješćivanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredba vrijedi 14 dana.

Preporuke:

Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, sahrane i slični događaji.

Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, a ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

Preporučuje se pučanstvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19 ,a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacije BiH.

Federalni stožer ističe da ove preporuke krizni stožeri mogu donijeti i kao naredbe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar