Nove preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Nove preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, zbog pogoršane epidemiološke situacije na vanrednoj sjednici održanoj danas, utorak, 20. listopada, 2020. godine, donesene su nove preporuke za žitelje u ovom entitetu. Istaknuto je da Krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije u županiji, preporuke mogu donijeti u formi naredbe. Entitetski zavodi u u utorak su zabilježili rekordnih  728 novo zaražena slučaja korona virusom te 20 preminulih.

 

Preporuke mogu imati formu naredbe

 

1.  Preporučuje se osobama starije životne dobi, naročito onima sa kroničnim bolestima, izbjegavanje bespotrebnog kretanja kao i izbjegavanje korištenja javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, preporučuje se kretanje u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

 

2.  Preporučuje se pučanstvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

 

3.  U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva, ostanak kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.
4. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, kao i ni unutar Bosne i Hercegovine, kako bi se spriječila lokalna transmisija virusa.

 

5.  Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacije BiH.

 

6.  Preporučuje se online model odvijanja redovite nastave u svim obrazovnim institucijama na području Federacije BiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti (informatičko-komunikacijske tehnologija) za implementaciju online modela.

 

7. Preporučuje se uposlenicima obrazovnih ustanova što kraće zadržavanje u zajedničkim prostorima obrazovnih ustanova (zbornice, kantine, hodnici i sl.), te obavljanje poslovnih aktivnosti (roditeljski sastanci, sjednice nastavnog vijeća, informacije za roditelje i sl.) usmjeriti na ostale mogućnosti poslovne komunikacije primjenom informatičko-komunikacijske tehnologije (putem konferencijskih poziva, e-maila, Skype-a i sl.).

 

8. Preporučuje se svim pravnim subjektima da na području Federacije Bosne i Hercegovine, shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće, gdje god je to moguće.

 

9. Preporučuje se roditeljima da obustave pohađanje izvanastavnih aktivnosti svoje djece, te izbjegavanje sličnih okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

 

10. Krizni stožeri županijskih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije u županiji, preporuke od pod točkom 1. do 9. mogu donijeti u formi naredbe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar