Nove prevare na vidiku: Čak 251.520 glasača nema osobnu iskaznicu

Nove prevare na vidiku: Čak 251.520 glasača nema osobnu iskaznicu

I dalje pljušte prijave građana Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da ih je netko bez njihovog znanja i volje prijavio da glasuju u inozemstvu, iako nikad nisu živjeli van BiH i stalna im je adresa u našoj zemlji, objavio je Dnevni avaz, prenosi bljesak.info.

Maksida Pirić, glasnogovornica Povjerenstva potvrdila je sarajevskim novinama kako su do sada primili 277 takvih prijava. Zbog toga će SIP o tome obavijestiti Tužiteljstvo BiH.

Pirić je pojasnila da se od 277 prijava njih čak 140 odnosi na građane Orašja, a prijava da ih je neko mimo njihovog znanja registrirao za glasovanje u inozemstvu ima iz svih krajeva BiH.

”Što se tiče država na koje se prijava odnosi, najčešće su to Srbija i Hrvatska, i to adrese u Zagrebu, Beogradu i Malom Zvorniku, a ima navedenih i drugih gradova u tim zemljama”, rekla je Pirić.

U međuvremenu, pojavio se novi podatak koji je unio dodatnu zabunu i stvorio nove sumnje u regularnost predstojećih izbora.

Otkriveno je, naime, da od 3.352.993 glasača, koliko ih je na Središnjem biračkom popisu, njih čak 251.520 nema osobnu iskaznicu.

Kako je za Avaz potvrdio Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), broj građana BiH kojima je izdana osobna iskaznica je 3.101.473.

Iako Nanić ističe kako posjedovanje osobne iskaznice nije uvjet za to da možete glasovati na izborima i da broj osobnih iskaznica ne određuje broj biračkog popisa, i on kaže da je ovaj broj birača bez osobne iskaznice nešto što treba ispitati i što izaziva čuđenje.

”U suradnji sa SIP-om sljedećih ćemo dana pokušati otkriti kako se to moglo dogoditi. I mene to zanima. Mada je više faktora koji utječu na ovaj broj, ali on je ipak prevelik”, kazao je Nanić.

Dok u SIP-u očekuju reakciju Tužiteljstva BiH i drugih nadležnih institucija da se pozabave ovim malverzacijama, Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, kaže da je do reakcija nadležnih već trebalo doći.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar