Novi kralj, Charles III., obraća se javnosti. Postao je vladar Britanije i još 14 zemalja

Novi kralj, Charles III., obraća se javnosti. Postao je vladar Britanije i još 14 zemalja

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina, objavio je BBC. Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine kraljica Elizabeta II. proslavila je 70. godina na prijestolju.

Novi kralj Charles III. danas bi se trebao obratiti javnosti i proglasiti 12 dana žalosti

NOVO 9:37 – Stotine ljudi doputovalo je jutros do kraljevskih rezidencija u Londonu i Windsoru kako bi položili cvijeće u spomen Kraljici.

9:33 – Smrt britanske kraljice Elizabete II. dovest će do mnogih novina u kraljevskoj obitelji. Jedna od njih svakako je činjenica da sin vojvode i vojvotkinje od Sussexa, Archie Mountbatten-Windsor, sada tehnički postaje princ, piše Guardian.

Također, njegova mlađa sestra Lilibet “Lili” Mountbatten-Windsor, drugo dijete Harryja Meghan, također ima pravo na titulu princeze nakon smrti kraljice i dolaska na tron njezina djeda, princa od Walesa.

9:28 – Dalaj Lama izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Kraljice u dirljivom pismu koje je uputio kralju Charlesu III.

‘Sjećam se kad sam kao mladić na Tibetu gledao fotografije njezine krunidbe u novinama. Njezina vladavina, kao najdugovječnijeg služećeg monarha, predstavljala je slavlje, inspiraciju i osjećaj za kontinuitet za brojne ljude. Vaša majka je živjela značajan život u dostojanstvu i milosti, s toplim srcem i sa snažnim osjećajem za služenje. Imala je kvalitete koje bi svi trebali cijeniti‘, napisao je.

9:21 – Danska kraljica Margreta II. istaknula je kraljicu Elizabetu II. kao “visoku figuru među europskim monarsima” i nazvala je “velikom inspiracijom”.

S odlaskom Elizabete II., 50-godišnja vladavina kraljice Margrete sada je najduža u Europi.

“Užasno će nam nedostajati”, rekla je.

U susjednoj Švedskoj, kralj Karlo XVI. Gustav rekao je da britanska kraljica bila izuzetno predana i “izvanrednu odanost i osjećaj za dužnost”.

Norveški kralj Harald rekao je da je kraljica Elizabeta predano “pratila britanski narod kroz radosti i tuge, u dobrim i lošim vremenima”.

9:13 – Nije iznenađenje da vijest o kraljičinoj smrti dominira naslovnicama britanskih novina u petak – obilježavajući monumentalni trenutak u britanskoj povijesti. Evo kako su jutros izgledale naslovnice britanskih novina:

9:09 – Japanski premijer Fumio Kishida u petak je izrazio žaljenje zbog “velikog gubitka” za međunarodnu zajednicu nakon smrti kraljice Elizabete II., izražavajući svoju “duboku tugu”, dok je kineski predsjednik izrazio sućut kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu.

“Odlazak kraljice, koja je vodila Ujedinjeno Kraljevstvo kroz turbulentna vremena u svijetu, veliki je gubitak ne samo za britanski narod nego i za međunarodnu zajednicu”, rekao je Kishida.

Kraljica Elizabeta II “vladala je 70 godina, što je najduža vladavina u povijesti, i odigrala je iznimno važnu ulogu za globalni mir i stabilnost”, rekao je japanski čelnik.

“Uvelike je pridonijela jačanju odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, posebno posjetom Japanu 1975.”, rekao je, dodavši: “Japanska vlada šalje svoju iskrenu sućut britanskoj monarhiji, britanskoj vladi i narodu”.

Japan će istaknuti svoje zastave na pola koplja u znak počasti preminuloj kraljici, najavio je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je “iskrenu sućut britanskoj kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu” povodom smrti kraljice Elizabete II., javili su državni mediji.

“U ime kineske vlade i naroda, kao i u svoje osobno ime, Xi Jinping izrazio je duboku sućut”, objavila je državna televizija CCTV. “Njezina smrt veliki je gubitak za britanski narod”, rekao je šef kineske države.

9:05 – Nakon smrti kraljice Elizabete II. monarhija ima razrađeni plan kako bi trebali izgledati naredni dani do njezinog grandioznog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u Londonu koji bi se trebao održati u ponedjeljak.

Detaljan plan iz dana u dan o događajima do pogreba pročitajte OVDJE.

8:43 – Brojni poznati, među kojima Helen Mirren, Daniel Craig, Elton John, Mick Jagger, Ozzy Osbourne, J.K. Rowling i drugi, odali su počast britanskoj kraljici Elizabeti II., koja je preminula ‘mirno‘ u četvrtak u 97. godini.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Daniel Leal/Agence France Presse

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing