Novi prosvjedi u Francuskoj, došlo 80.000 ljudi: ‘Dobro došli u Kontrolistan. Slava našem vođi Macronescuu‘

Novi prosvjedi u Francuskoj, došlo 80.000 ljudi: ‘Dobro došli u Kontrolistan. Slava našem vođi Macronescuu‘

U subotu, 11. rujna, protiv covid potvrde prosvjedovala je 121.000 ljudi, a tjedan dana prije toga 140.000, što pokazuje pad broja sudionika

Oko 80.000 prosvjednika od čega više od šest tisuća u Parizu okupilo se u Francuskoj desetu subotu za redom, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U subotu, 11. rujna, protiv covid potvrde prosvjedovala je 121.000 ljudi, a tjedan dana prije toga 140.000, što pokazuje pad broja sudionika u odnosu na 237.000 7. kolovoza.

Među prosvjednicima bili su uglavnom radnici u zdravstvu koji su od srijede obvezni cijepiti se da mogu nastaviti raditi. Neki od njih donijeli su drastičnu odluku i dali otkaz, a oko 3000 prema podacima ministarstva zdravstva, suspendirano je jer su odbili cijepljenje.

Obvezno cijepljenje protiv covida stupilo je na snagu za 2,7 milijuna zaposlenih u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, osobama koje pružaju pomoć u kućanstvima, članovima ekipa hitne pomoći, vatrogascima.

image

Prosvjed u Nantesu

Sebastien Salom-gomis/AFP

“Cjepivo nije sigurno, ne znamo što je u njemu, nismo zamorci”, objasnila je anonimno bivša njegovateljica (37 godina), koja je dala otkaz.

Među 1.600 prosvjednika u Strasbourgu bio je i 47-godišnji Fabrice, koji je bio “dobrovoljni vatrogasac 25 godina”, no prestao je to raditi zbog obveze cijepljenja.

“Nisam želio niti testirati se ni cijepiti. Spašavao sam živote u svojoj karijeri i sada me odbacuju kao kužnog. Tu obvezu cijepljenja vidim kao veliko nasilje”.

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak moguće ublažavanje nekih ograničenja, no sam je meta bijesa antivaksera.

image

Prosvjed u Nantesu

Sebastien Salom-gomis/AFP

“Dobro došli u Kontrolistan. Slava našem vođi Macronescu”, pisalo je na transparentima u aluziji na nekadašnjeg rumunjskog autoritarnog vođu Nicolaia Ceausescua.

Policija je privela manji broj sudionika u cijeloj Francuskoj.

Sa 67 milijuna stanovnika Francuska je prešla granicu od 50 milijuna cijepljenih barem jednom dozom.

/Izvor: Jutarnji.hr i 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar