Novi roman Josipa Mlakića: Stigla je Druga Noina arka 

Novi roman Josipa Mlakića: Stigla je Druga Noina arka 

Druga Noina arka, novi je roman Josipa Mlakića, višestruko nagrađivanog bh. i hrvatskog pisca, scenarista i kolumnista portala Bljesak.info, objavljen ovih dana u nakladničkoj kući Fraktura u Zagrebu.

Mlakić u svom trećem antiutopijskom romanu Drua Noina arka opisuje kraj svijeta kakav poznajemo. “Suočeni s pohlepom i beskrupuloznošću, njegovi junaci pokušavaju preživjeti, a to saznajemo iz njihovih prisjećanja na život prije velikih kiša. I taj je svijet već postapokaliptičan, ali će neki neimenovani i neznani događaj, nije ni važno koji, uzrokovati opći potop. Planina na kojoj se njegovi junaci nalaze nije Ararat, niti Mlakić daje optimističan kraj, a svijet koji ostaje za nama prepustit ćemo ovcama – jer možda smo i mi danas ovce koje bezglavo srljaju u klimatsku apokalipsu“, navodi Fraktura.

U romanu pratimo živote dvojice usamljenika, radnika na izradi drvenog ugljena, Nou i ovčara Ibrahima, koji na neimenovanoj bosanskoj planinu ostaju sami na svijetu, bez ikakve veze i mogućnosti da saznaju što se događa u dolini. “Kada kiše stanu, s planine im se pogled pruža na beskrajnu vodu. Ograničenih zaliha, ovaj dvojac, svaki u svojoj kolibi, nema što drugo nego pokušati preživjeti. No ubrzo počinju umirati životinje, a Noa ih sprema u jednu od peći za ugljen, onu koja nalikuje na arku, iako izvrnutu. Kako godine prolaze, sasvim je jasno da im ni iz svijeta neće doći nikakva pomoć, da je ljudska rasa možda izumrla i da su oni posljednji primjerci svoje vrste.“

Mlakićev roman bit će predstavljen i na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu, a bh. publici dostupan je i preko Frakturinog web shopa.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar