Novi sastanak euroskupine o Grčkoj

Novi sastanak euroskupine o Grčkoj

Održat će se novi sastanak euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija 19 zemalja eurozone.

Ishod toga sastanka mogao bi voditi prema kompromisu ili izlasku Grčke iz eurozone ili kapitulaciji Syrize. Eurozona želi da Grčka zatraži produljenje programa financijske pomoći prije nego što evenutalno počne razmatrati smanjenje duga koji doseže 175% BDP-a, javljaju Agencije.

Atena želi više vremena za izradu alternativnog programa, kojeg zovu memorandum i s kojim bi proveli reforme uz manju socijalnu cijenu. No do tada moraju imati osigurano financiranje, a za zadnju tranšu od 7,2 milijardi €.

Trojka traži nove mjere štednje. Grčki premijer istaknuo je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja nikog ne ucjenjuje i da se neće dati ucjenjivati. Alexis Tsipras izjavio je to nakon završetka summita, prvog na kojem je sudjelovao, prenosi HRT.

Na summitu nije bilo rasprave o Grčkoj, osim što su čelnici upoznati sa sastankom euroskupine u srijedu navečer koji je završio bez zajedničke izjave. Dio sudionika maratonskog sastanka otišao je misleći da je izjava dogovorena, među njima i njemački ministar Schaeuble. Međutim, grčki ministar Varufakis, nakon još jednih konzultacija s Atenom, odbio je potpisati izjavu.
Tsipras je rekao da je sastanak održan u atmosferi zastrašivanja.
/bljesak.info/

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar