Novi sastav Vlade HNŽ-a

Novi sastav Vlade HNŽ-a

HDZ i SDA potpisat će danas u 13 sati sporazum o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, potvrdio je za šef HDZ-a u HNŽ-u Rafel Gagro.

Dodao je kako će danas biti određen i datum održavanja Skupštine HNŽ-a, na kojoj će biti izabrana nova Vlada HNŽ-a. Nije mogao unaprijed precizirati datum, ali je kazao kako će HNŽ novu Vladu dobiti u srpnju.

U HDZ-u sve jasno

Na pitanje je li osigurana potrebna skupštinska većina od 20 ruku, obzirom da HDZ ima 11, a SDA sedam i to nesigurnih, Gagro kaže kako je na SDA bilo osigurati nedostajuće ruke. "Prema informacijama koje smo mi dobili SDA je osigurala potrebnu većinu, a ja ne bih ulazio u to, na koji način su to uradili. Vidjet ćemo", rekao je Gagro.
Potvrdio je kako HDZ ostaje kod imena ministara s kojima se već ranije izašlo u javnost, a od kojih je većina u sadašnjem sastavu Vlade. HDZ će tako u novoj Vladi predstavljati premijer Nevenko Herceg i pet ministara: Donko Jović, Stjepan Krasić, Slađan Bevanda i Oliver Soldo i Goran Opsenica.

Gužva u SDA

Iz SDA jučer novinari Dnevnog lista nisu mogli dobiti potvrdu o tome, tko će dati podršku manjinskoj Vladi HDZ-a i SDA. Iz ove stranke ranije su procurile informacije kako računaju na jednu ruku zastupnika BPS-a i jednu ruku DF-a. Međutim, iz DF-a su jučer oštro odbacili takvu mogućnost. Također, upitno je i hoće li svih sedam zastupnika SDA dati podršku Vladi. Zastupnik iz Stoca Zlatko Hadžiomerović javno je poručio kako nije sasvim siguran kako će se postaviti.

Što se tiče ministara SDA, iz ove stranke još nema službenih informacija o imenima. Budući da su županijski odbor SDA preuzele nove snage u igri su i nova imena za ministarske pozicije, a kako navode izvori iz ove stranke, zainteresiranih je veliki broj.

Međutim, ipak su procurile informacije kako bi ministri iz Mostara mogli biti Rašid Hadžović i Alija Šunje, eventualno Suad Hasandedić, iz Jablanice Salem Dedić ili Ajdin Teletović, iz Konjica Kemal Šoljić ili Mujo Terzić i iz Stoca Bekir Isaković. Član pregovaračkog tima SDA i predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao nam je jučer kako općinski odbori, tek trebaju dati kandidate za ministre koje će na koncu izabrati županijski odbor SDA.
hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar