Novi Škodin električni SUV Enyaq dizajnirao Mostarac

Novi Škodin električni SUV Enyaq dizajnirao Mostarac

Škoda nastavlja kampanju teasera za svoj prvi električni SUV Enyaq za čiji je izgled odgovoran bh. dizajner Omer Halilhodžić. Nakon što je predstavljena silueta, pa unutrašnjost, sada su otkrivene skice eksterijera.

 

Sudeći po slikama, električni automobil dobit će zatvorenu masku hladnjaka i uska prednja svjetla. Na skicama automobil izgleda kao prototip s testova na cesti, a jedinu nedoumicu izazivaju veliki točkovi i nedostatak kvaka na vratima.

 

 

Karl Neuhold, šef dizajna eksterijera u Škodi rekao je da će Enyaq imati koeficijent otpora zraka od 0,27. Na skicama se može vidjeti da je riječ o seriji Founder’s Edition: Ova posebna edicija bit će objavljena na početku prodaje modela u izdanju od 1.895 vozila.

 

Ranije je Škoda objavila da će novi proizvod dobiti 13-inčni multimedijski zaslon, digitalnu instrument tablu, vrlo prostornu unutrašnjost sa puno mjesta za noge i prtljažnik zapremine 585 litara.

 

 

Ukupno će biti pet verzija Enyaqa, pri čemu će verzije s pogon na zadnjim kotačima biti opremljene s jednim motorom, a 4×4 sa dva. Verzija s najjačom baterijom imat će voznu autonomiju od 500 kilometara!

 

Svjetska premijera novog modela održat će se 1. septembra u Pragu, a Enyaq će dolaziti iz Škodine matične fabrike u Mladoj Boleslavi. Početak prodaje zakazan je za početak sljedeće godine.

 

Izvor: radiosarajevo.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar