• NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom
  • NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom
  • NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom
  • NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom
  • NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom
  • NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom
  • NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom

NOVI USPJEŠAN DOGOVOR OPĆINE PROZOR-RAMA: Više novaca i novi odnosi s Elektroprivredom

Općina Prozor-Rama na čelu s načelnikom dr. Jozom Ivančevićem vodi stalnu borbu za prava koja joj pripadaju vezano za hidroakumulacije koje se nalaze na njezinom teritoriju. Ovih dana je zahvaljući stalnoj borbi, usvojenim izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata i započetim partnerskim odnosima s novom upravom i generalnim direktorom Dragom Bagom Elektroprivrede HZ HB d.o.o., dobila povećanja naknade za 20 posto.

Prve značajne izmjene

Sve je počelo još 2009. godine kada je na inicijativu načelnika općine Prozor-Rama dr. Joze Ivančevića u suradnjim s drugim općinama na čijem teritoriju se nalaze hidroakumulacije, došlo u Federalnom parlamentu do usvajanja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Do tada je primjenjivan zakon da se isplaćuje po kilovatu proizvedene struje 0,005, a tim usvajanjem izmjena povećano je za 100 posto te je iznos povećan na 0,01. Iako usvajanje tog zakona nije išlo baš jednsotavno, ipak se uspjelo. U tome je bitna još jedna stvar, a to je odredba da se cijena usklađuje prema cijenama koje određuje FERK. Međutim, naplata nije išla glatko kada je riječ o općini Prozor-Rama koja je morala pokrenuti tužbe za isplatu sredstava koja joj pripadaju prema zakonu. Podignuto je i dobiveno pet tužbi.

Neuspio pokušaj umanjivanja prihoda

U studenom 2023. godine Klub zastupnika HDZ – HNS u Federalnom parlamentu na čijem je čelu Mladen Bošković uputio je Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH „Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata – skraćeni postupak“.

Ovim prijedlogom ne samo da se pokušalo umanjiti pripadajuća sredstva nego i omalovažavanje općina i gradova na čijem teritoriju se nalaze hidroakumulacije.

Općina Prozor-Rama je uputila prigovor na upućene izmjene po skraćenom postupku te je inicirala zajedničku borbu s gradovima i općinama na čijem teritoriju se nalaze hidroakumulacijski objekti. Uključili su se Jajce, grad Konjic, Jablanica, kasnije gradovi Mostar i Čapljina te općina Tomislavgrad. To je rezultiralo zaustavljanjem tih izmjena u inicijativi Kluba zastupnika HDZ-HNS na čelu s Mladenom Boškovićem.

PROZOR-RAMA: Općine i gradovi na čijem se toritoriju nalaze hidroakumulacijski objekti traže sudjelovanje u izradi zakona, a HDZ ih želi isključiti

Nove izmjene i dopune u korist općina i gradova

Ovih dana Federalni parlament, Zastupnički i Dom naroda  usvojili su izmjene i dopunu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Ovim izmjenama naknada je povećana za 20 posto.

To znači da umjesto dosadašnjih 0,01 po kilovatu proizvedene struje bit će ubuduće 0,012 KM. Kada je riječ o općini Prozor-Rama to je povećanje proračunskih sredstava za oko dva milijuna KM.

O ovim izmjenama načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je kazao: „Što se tiče ovog Zakona to znači mnogo za našu općinu. Nas to veseli još više što smo mi bili inicijatori s drugim općinama u susjedstvu; Konjic, Jablanica, Jajce, Tomislavgrad, a kasnije su se uključili Mostar i Čapljina, u zaustavljanju inicijative Kluba zastupnika HDZ – HNS u Federalnom parlamentu na čelu s Mladenom Boškovićem kojim se željelo umanjiti sredstva. Prije par dana, 11. lipnja 2024. godine, Dom naroda Federacije BiH, a ranije i Zastupnički dom, usvojio je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata. Tim je dosadašnji iznos od 0,01 povećan na 0,012 KM po kilovat satu. To je povećanja od 20 posto, a proračun općine Prozor-Rama bit će povećan za oko dva milijuna KM.“

Prema riječima načelnika Ivančevića ovim izmjenama neće se više morati ići tužbama kako bi se dobila zakonom određena sredstva. Također je istaknuo kako je važno da je nova uprava J.P. EP HZHB d.o.o. Mostar na čelu s Bagom koji je shvatio problematiku i uštedio je veliki dio novaca Elektroprivredi izbjegavajući same zatezne kamate.

Zagarantiranim iznosom koji će se plaćati neće se čekati sudske presude, nego će se moći lakše planirati i proračunska sredstva i projekti.

Novi partnerski odnosi

Da se nije moglo naći kompromis i partnerske odnose sa starim vodstom EP HZHB pokazuju i tužbe kojima je općina Prozor-Rama morala dolaziti do svojih zakonski određenih sredstava. Prema riječima načelnika Ivančevića sada pušu neki novi pozitivni vjetrovi iz Mostara.

„Već je ovim postignut jedan partnerski pozitivan odnos. Stvara se jedna normalna klima. Prije je bilo teško razgovarati s prijašnjom upravom. Ne bi nas ni doživljavali. Nudili smo sve bez kamata samo da se uredno ispoštuje zakon. Sada novu upravu pohvaljujem na njihovom razumijevanju i da su prihvatili ovu realnost. Ovih dana trebamo održati sastanak s generalnim direktorom Bagom o daljnjim projektima i da se ostvari sve što je potrebno u našoj općini. Sve ide u pozitivnom smjeru”, kazao je dr. Jozo Ivančević.

Vraćanje vlasništva općini Prozor-Rama

Općina Prozor-Rama nema udjela u vlasništvu dioničkog društva J.P. Elektroprivreda HZHB niti ima predstavnike u upravljačkoj strukturi. Nekada su lokalne zajednice, odnosno općine i gradovi na čijem se teritoriju nalaze hidroakumulacijski objekti imale udio u vlasništvu. Primjerice, općina Prozor-Rama imala je svega sedam posto udjela iako HE Rama sama proizvodi više od 50 posto električne energije ovog energetskog sustava, dok je u isto vrijeme Posušje imalo sedam posto, a Široki brijeg i duplo više. To je sve uzeto iz ruku lokalnih zajednica 2002. godine.

Prema Europskoj povelji o lokalnoj upravi i samoupravi općine i gradovi bi trebali imati dio vlasništva. Dr. Jozo Ivančević je o tome kazao:

“Nekada su neke općine imale više vlasništva nego Rama iako nemaju hidroakumulacije ili su vrlo male. Stvara se klima i u razgovoru s drugim općinama da ćemo zajednički tražiti putem zakona i Europske povelje o lokalnim zajednicama, tražiti da se vlasnička struktura vrati općinama. Sada smo mi degradirani. I tu ćemo tražiti svoja prava”, zaključio je načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing