Novi vid turizma: Hercegovci strancima nude šetnje kroz netaknutu prirodu

Novi vid turizma: Hercegovci strancima nude šetnje kroz netaknutu prirodu

Siniša Kunić iz Trebinja, nekoliko godina bavi se posebnom vrstom turizma, koja obuhvaća lagane šetnje kroz netaknutu prirodu, što je posebno zanimljivo strancima, koji u sve većem broju obilaze središte istočne Hercegovine, javlja BH.
Razvoj ove grane turizma prepoznali su u USAID i Američkim veleposlanstvu u Sarajevu i Zagrebu, koje su podržale projekt ''Međuentititeska suradnja u svrhu očuvanja zajedničkog prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa''.
“Radi se o tome da smo s organizacijama iz Federacije napravili jednu suradnju koja je sponzorirana. Odobrili su mi da obilježim dvije staze na Bijeloj gori, dvije planinarske staze, da napravim EKO WC za planinare koji tuda prolaze, da bude razmjena djeca iz Federacije u RS i obrnuto”, kaže Siniša Kunić iz organizacije ''Šetaj sa mnom''.
Pored dnevnih obilazaka, takozvane "hiking ture" po prirodi mogu trajati i po nekoliko dana, a sve se odvija pod vedrim nebom i u predjelima koja ljudska noga rijetko obilazi. Kunić gostima nudi mogućnost noćiti u šatorima, dok je posebno zanimljiva izgradnja improviziranih skloništa.
''To je jedina vrsta turizma koja je u porastu. Onaj klasični turizam, more, sunčanja, to je u stagnaciji ili čak u opadanju. Turizam koji bilježi porast je turizam prirode, šetanje kroz prirodu, planinarenje –hiking, tracking, taj autor turizam. To je sve popularnije, pogotovo ova naša regija bogata sa tim BiH, Crna Gora, to je bogato sa tim prirodnim ljepotama. To je njima još nedirnuta priroda, strašno zanimljivo. Kada dođu pa vide, čobane, ovce pogotovo kada dođu pa se popnu pa vide kulu iz austrijskog razdoblja. Zanimljivo je zato što imamo taj spoj prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa”, dodaje Kunić.
I turistički radnici smatraju da ovaj vid turizma ima veliku perspektivu, navodi BN.
“Mislim da je ovaj projekt što je Siniša pričao veoma interesantan za cijelu regiju Hercegovine i za područje Trebinja, pogotovo. Mislim da će strani turisti imati opširnu ponudu što se tiče toga da uživaju u netaknutoj prirodi, osim što Trebinje nudi hotelijerstvo i cijelu gastro ponudu, stiže neka nova ponuda zanimljivija i mislim da će ovaj projekt biti uspješan u budućnosti”, navodi turistički radnik Mirko Stanković.
U šetnja okolinom Trebinja zanimljive su Rusima, Švicarcima, Amerikancima, kao i znatnom broj gostiju iz svih krajeva bivše Jugoslavije, koji se odmaraju na crnogorskom ili hrvatskom primorju.
Svima njima posebno je zanimljivo što imaju mogućnost da u istom danu budu na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a potom se u popodnevnim satima kupaju u moru.

bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing