Novi zakon u prometu: Kazne i do 2.000 KM

Novi zakon u prometu: Kazne i do 2.000 KM

Kaznom od 1.000 do 2.000 KM bit će kažnjen vozač ukoliko se na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dozvoljene.

Predviđeno je to Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama (ZOSP) u BiH.

U tom dokumentu se, također, navodi da će isti iznos kazne biti napisan i vozaču ili instruktoru vožnje dok osposobljava kandidata u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi veća od 1,5 g/kg, prenose Nezavisne.

Od 1.000 do 2.000 KM, budu li predviđene izmjene usvojene, bit će kažnjen i vlasnik odnosno nositelj prava raspolaganja vozilom koji dozvoli da njegovim automobilom upravlja osoba koja na to nema pravo (npr. nema vozačku dozvolu). Ista kazna predviđena je i za onog kojeg nađu za volanom prije sticanja prava na vožnju.

I to nije sve – tko u naselju bude vozio više od 50 km/h iznad dozvoljene brzine, kako je planirano, uz novčanu kaznu dobit će i zabranu vožnje od šest do devet mjeseci, kao i dva kaznena boda.

Identična zabrana te također dva kaznena boda, predviđeni su i za onog tko vozi iako ima više od 1,5 g/kg alkohola u organizmu.

Ukoliko bilo tko od njih pritom izazove udes, bit će još paprenije kažnjen.

Za prekršaj kojim je izazvana prometna nesreća slijedi kazna od 2.000 do 5.000 KM, a vozaču će biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci”, navodi se u ovom dokumentu.

Stručnjaci smatraju da je opravdano da se pooštre kazne za vozače koji divljaju u naseljenim mjestima i voze usprkos teškom pijanstvu.

Kako dodaju, vožnja u naseljenom mjestu treba da podrazumijeva krajnji oprez zbog velikog broja pješaka, biciklista i niza ostalih razloga.

U naseljenom mjestu postoji i 300 posto više vjerojatnoće da će doći do nastanka prometne nesreće. Ako tu ne budemo imali ograničenja brzine i pojačali kazne, imat ćemo dalje stradanja. U stambenim zonama nema ni govora da treba ići brže od 50 km/h i tu treba pooštriti kazne, ali svakako i ostaviti toleranciju od desetak kilometara na sat. Prekoračenje brzine za 100 posto smatra se takozvanom obijesnom, bezobzirnom vožnjom”, rekao je za “Nezavisne novine” Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za promet BiH.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH kažu da je objavljen Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovima sigurnosti prometa na cestama u BiH, koji je sačinilo ovo ministarstvo.

Kako dodaju, uzimajući u obzir da je sigurnost putničkog prometa u uskoj vezi s oblašću prometa, infrastrukture, unutarnjih poslova, zdravstva, obrazovanja i niza drugih oblasti, te da su ove oblasti u nadležnosti entiteta i županija u BiH, formirana je Radna skupina, u koju su uključeni predstavnici nadležnih organa, a koja će definirati prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona.

Inicijativa Ministarstva, između ostalog, jeste da se za određene najteže prekršaje poveća iznos novčane kazne (od 1.000 KM do 2.000 KM)”, potvrdili su za “Nezavisne novine” iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar