Novinari traže reakciju na hajku i govor mržnje Komšićevog savjetnika prema novinarima

Novinari traže reakciju na hajku i govor mržnje Komšićevog savjetnika prema novinarima

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da ”s dužnom pažnjom razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihata Hebibovića, koji kontinuirano traju posljednjih godinu dana, najčešće putem društvene mreže Twitter’’.

 

U pismu, poslanom Komšiću u srijedu iz UO BH novinara zahtijevaju poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije, radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja osobnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

 

‘’Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na dužnosti savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminacijsku retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje”, upozorava UO BH novinara.

 

Online nasilje ozbiljno kazneno djelo

 

Iz ovog udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javnim priopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića, očekujući da će on sam prestati zloupotrebljavati javnu poziciju i kršiti medijske slobode i prava novinara, ili da će Komšić poduzeti zakonske i druge institucionalne mjere koje mu stoje na raspolaganju kao članu Predsjedništva BiH.

 

Navode također kako online nasilje nad novinarima, koje provodi Komšićev savjetnik, predstavlja ozbiljno kazneno djelo, klevetu i uvredu, te istovremeno ruši ugled najvišeg državnog organa.

 

Kako nije bilo nikakve reakcije iz Komšićevog ureda, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, UO BH novinara se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo sankcioniranje.

 

Hajka putem Twitter-a

 

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara te zabranjuje svaku vrstu nasilja pa i onog putem društvenih mreža. Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mrežama tijekom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”.

 

„Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kao bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima”, ističu iz BH novinara, podsjećajući kako bi “slično, javno djelovanje osoba na dužnostima plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama, a takva osoba odmah razriješena dužnosti”.

 

Upravni odbor BH novinara zaključuje kako s pravom očekuje da Komšić najozbiljnije razmotriti neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika te poduzme mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Republikainfo.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar