• NOVINARI NAPUSTILI JAVNU RASPRAVU: Sloboda mišljenja ne može biti kazneno djelo

NOVINARI NAPUSTILI JAVNU RASPRAVU: Sloboda mišljenja ne može biti kazneno djelo

Novinari su danas u Istočnom Sarajevu ponovno napustili javnu raspravu o izmjenama kaznenog zakona Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta, i to nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

Na isti način postupili su i u Banjoj Luci prije sedam dana, kada je veći dio novinara napustio dvoranu Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u kojoj je održana prva javna rasprava, prenosi Fokus.

“Sloboda mišljenja ne može biti kazneno djelo”, poručili su novinari

Svoj bunt iskazali su majicama s natpisom ‘Stop kriminalizaciji klevete i uvrede’, a zabranjeno im je unošenje materijala, letaka i transparenata u dvoranu.

“Novinari nemaju potrebu raspravljati na ovu temu. Zakon treba povući. Novinar sam od osamdesetih godina prošlog stoljeća i jasno u ime svojih kolega poručujem da sloboda mišljenja ne može biti kazneno djelo. Slobodno novinarstvo je osnovno pravo svakog demokratskog društva”, izjavila je novinarka Senka Kurt.

Novinari iz cijele Bosne i Hercegovine došli su u Istočno Sarajevo da iskažu svoje protivljenje represivnom zakonu kojim RS kriminalizira klevetu.

Nakon Istočnog Sarajeva i Banje Luke, javne rasprave planirane su i 16. svibnja u Bijeljini te dan poslije u Trebinju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing