Novinari Večernjeg lista izabrali najboljeg: To je Modrić! Kovačić će biti njegov nasljednik

Novinari Večernjeg lista izabrali najboljeg: To je Modrić! Kovačić će biti njegov nasljednik

Nakon što su u Večernjakovu izboru nogometaša godine za 2021. godinu proteklih dana svoj glas dala desetorica nekadašnjih dobitnika tog priznanja – Prosinečki, Bjelica, Zajec, Buljan, Gudelj, Mlinarić, Slišković, Šurjak, Eduardo da Silva i Mužinić, red je došao da svoj glas daju i novinari sportske rubrike Večernjeg lista, rubrike koja već 50. godinu zaredom zajedno s odabranim članovima žirija dodjeljuje ovu prepoznatljivu nagradu u svijetu nogometa.

Broza želi svaki trener

Na prvo mjesto sportska je rubrika stavila Luku Modrića, nogometaša koji je ovu nagradu dobivao već devet puta. A sutra, kada se zbroje svi glasovi, možda će dobiti i jubilarnu desetu.

“Nisam imao nikakve dvojbe oko Luke Modrića iako su sjajno igrali i trofejima se okitili i Kovačić, Perišić te Brozović. Luka je i u 2021. godini igrao fenomenalan nogomet, nogomet u kojem je on režiser i vizionar igre cijele momčadi, kako madridskog Reala tako i naše reprezentacije. Bio ga je užitak gledati, možemo se samo nadati da će tako nastaviti i u ovoj godini, a kako je počelo, bez obzira na poraz Reala, sve je sigurnije da će Luka opet biti sjajan kao i u godini koja je za nama”, objasnio je svoj izbor Robert Junaci, vrijedni član sportske redakcije Večernjaka koji u izboru sudjeluje neprekidno od 1993. godine.

Prvi izbor održao se još 1972. godine, sve je počelo kada je legendarni urednik sportske rubrike Večernjaka Darko Draženović pokucao na vrata glavnog urednika i rekao: “Duga je zimska stanka, vrijeme je kiselih krastavaca (kako smo to doba žargonski zvali, nap. a.), nema nogometnih zbivanja, zašto Večernji list ne bi birao nogometaša godine.”

Tako je sve počelo, a ove godine smo već u jubilarnom 50. izboru

A koga je Večernjakova sportska rubrika stavila kao drugog najboljeg u 2021. godini? – Matea Kovačića! Između njega, Perišića i Brozovića svatko je zaslužio drugo mjesto, no Kova je ipak postao prvak Europe s Chelseajem. Također, u tom klubu je postao nezamjenjiv, Tuchelov je izbor za prvih 11 unatoč tome što na njegovoj poziciji igraju Jorginho i Kante, igrači koji su ove sezone bili u završnom izboru za Fifina najboljeg nogometaša svijeta. Također, Mateo je ove godine u kontinuitetu bio odličan u dresu reprezentacije – kaže večernjakovac Željko Janković. U tijesnoj bitki za 3. mjesto prednost smo ipak dali Brozoviću ispred suigrača iz Intera Ivana Perišića.

“Marcelo Brozović već je godinama konstanta, igra sjajno u oba pravca i možemo reći da je vođa Intera i jedan od glavnih igrača naše reprezentacije. Njegov klub 2021. postao je prvak Italije, prvi put nakon 2010., a on je igrao na visokoj razini. Činjenica da mu je Inter spreman ponuditi novi ugovor s godišnjom plaćom od sedam milijuna eura, čime bi postao drugi najplaćeniji hrvatski nogometaš u povijesti, govori sama za sebe. Marcelo je igrač koji nikada neće iznevjeriti, u najgorem slučaju ostavit će srce na terenu i nema trenera koji ga ne bi volio imati u svojoj momčadi”, objasnio je Hrvoje Delač.

Srušio Zambatu i Cvitanovića

Tomislav Dasović već godinama prati nogometnu reprezentaciju i Dinamo, a ove sezone posebno ga se dojmio Mislav Oršić, koji je u izboru Večernjakovih novinara završio na 5. mjestu.

“Oršićevi golovi su u 2021. donijeli veličanstvenu pobjedu nad Tottenhamom u osmini finala Europske lige, a nedavno je srušio i West Ham te tako Dinamu osigurao proljeće u Europskoj ligi. Ima taj peh što u reprezentaciji igra na Perišićevoj poziciji, no kada ga je Dalić uveo na Euru protiv Španjolske, bio je generator preokreta, zabio je za 2:3 pa centrirao Pašaliću za 3:3. Osvojio je Oršić u 2021. i dvostruku krunu s Dinamom te postao najbolji strijelac plavih u povijest, prestigavši legende Zambatu i Cvitanovića. I to sve u samo tri godine u Dinamu. Mislav je samozatajan, o njemu se ne piše kao o nekim drugima, ali ima fantastičan učinak. Također, jedini je dinamovac u povijesti koji je zabio dva hat-tricka u europskim natjecanjima, i to velikanima Tottenhamu i Atalanti”, objasnio je Dasović.

O ukupnom zbroju bodova i pobjedniku čitajte u sutrašnjem (5. siječanj) Večernjem listu

Večernjakovih 10

1. Luka Modrić (Real Madrid) – 10 bodova

2. Mateo Kovačić (Chelsea) – 9

3. Marcelo Brozović (Inter) – 8

4. Ivan Perišić (Inter) – 7

5. Mislav Oršić (Dinamo) – 6

6. Marko Livaja (Hajduk) – 5

7. Joško Gvardiol (Dinamo/Leipzig) – 4

8. Lovro Majer (Rennes) – 3

9. Mario Pašalić (Atalanta) – 2

10. Dominik Livaković (Dinamo) – 1

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar