Novo pravilo za građane BiH, u EU sa samo dvije kutije cigareta

Novo pravilo za građane BiH, u EU sa samo dvije kutije cigareta

Pri ulasku u EU, ako ne žele platiti dažbine, bh. građani mogu da ponesu samo dvije kutije cigareta, umjesto deset, kako je to doskora bila praksa. Novo pravilo izazvalo je val nezadovoljstva među pušačima iz BiH koji rade u zapadnoeuropskim zemljama, te su, po navici, nosili šteku cigareta.

 

Marinko Marčeta, vozač kamiona iz Podbrda, kod Mrkonjić Grada, koji teretnjakom krstari širom Europe, kaže da je novonastala situacija i te kako pogodila i njega i njegove brojne poznanike.

 

“Poznato je da smo svi mi, kada dolazimo kući, pri povratku u EU nosili šteku cigareta. Tako smo ostvarivali značajne uštede. To, međutim, više nije moguće. Sada u EU smijemo prenijeti samo dvije kutije cigareta. Naravno da je to udar na naše budžete, pošto su cigarete u inostranstvu dosta skuplje”, ističe Marčeta za “Nezavisne novine”.

 

Prema njegovim riječima, kutija cigareta koje puši u BiH košta pet maraka, a u Sloveniji 3,70 eura, dok u Njemačkoj, gdje provodi najviše vremena, za jednu kutiju izdvaja oko sedam eura.

 

“Računica je jasna. I te kako se isplatilo pri svakom odlasku na posao ponijeti sa sobom šteku cigareta. Uštede nisu bile male. Međutim, s obzirom na novo pravilo, te dvije kutije koje mogu ponijeti ispušim dok dođem do Slovenije ili Njemačke”, napominje Marčeta.

 

Iz Carinske uprave Hrvatske je za “Nezavisne novine” potvrđeno da su izmjene propisa o unosu akciznih duhanskih proizvoda u osobnom prtljagu putnika stupile na snagu 1. siječnja 2021. godine, a odnose se na one koji putuju iz trećih zemalja, gdje spada i BiH

“Od tog datuma pri unosu robe u carinsko područje EU u osobnom prtljagu putnika oslobađanje od uvoznih davanja odnosi se na sljedeće količine duhanskih trošarinskih proizvoda: 40 cigareta, 20 cigarillosa (pri čemu se cigarillosom smatraju cigare neto težine do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama novih duhanskih proizvoda”, precizirali su iz Carinske uprave Hrvatske.

 

Dakle, te količine je moguće unijeti bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV, akciza).  Do 31. prosinca 2020. godine pri ulasku u EU oslobađanje od uvoznih davanja odnosilo se na 200 cigareta (odnosno 10 kutija tj. jednu šteku).

 

Moglo se unijeti i 100 cigarillosa, 50 cigara ili 250 grama duhana za pušenje. U EU se, bez plaćanja dažbina, do posljednjeg dana prošle godine moglo ići i s 250 grama grijanog duhanskog proizvoda, te 25 mililitara e-tekućine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar