O dolasku veleposlanika pet europskih zemalja u Ramu

O dolasku veleposlanika pet europskih zemalja u Ramu

Prije sedam dana, točnije 15. ožujka ove godine, imali smo prigodu pratiti neobičan događaj u općini Prozor-Rama. Tog dana je u posjet ovoj općini došlo izaslanstvo pet europskih zemalja, sačinjeno od veleposlanika i njihovih prvih suradnika. Takav organizirani posjet nije baš čest u političkoj praksi na ovim prostorima.

Prisjetimo se samo da su u Prozoru-Rami, sa svojim prvim suradnicima, bili ekscelencije: Jan Waltmans, Kraljevina Nizozemska,  dr. Thomas Fitschen, Savezna Republika Njemačka, Maria Teresa Lizaranzu Perinat, Kraljevina Španjolska, dr Daniel Hunn, Švicarska te Benjamin Sturtewagen, Kraljevina Belgija.

Zašto čak pet veleposlanika, zašto baš općina Prozor-Rama, ostat će za neka nagađanja svima koji o ovome promišljaju?

Tema sastanka je bila pogled Načelnika općine Prozor-Rama i predsjednika Općinskog vijeća na stanje u Bosni i Hercegovini, kao i Federaciji BiH iz perspektive općine Prozor-Rama, te izazovi s kojima se susreće lokalna zajednica, perspektive napretka. Poseban je naglasak stavljen na moguća polja suradnje s veleposlanicima i zemljama koje predstavljaju.

Prateći  ovaj događaj vidjeli smo da veleposlanici postavljaju zanimljiva kako ekonomska tako i politička pitanja te o životu u općini Prozor-Rama i mogućnostima i perspektivi ove općine.

S druge strane, načelnik Ivančević je bio sa timom od desetak suradnika, među kojima je bila i Snježana Köpruner, direktorica GS HOLDING-a, odnosno i nove firme koja se gradi u ovoj općini, te Marko Babić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru. Načelnika skoro svaka rečenica sadržavala je u sebi riječ: projekti. I doista, predstavio je projekte koji su završeni, kao što je vodovod obodom Ramskog jezera i za druga naselja, obnovu cjelokupne infrastrukturne mreže kroz Prozor, izgradnju lokalnih putova, izgradnju zgrade za socijalno stanovanje, izgradnju gradske mrtvačnice i objekata na seoskim grobljima.

Predstavio je i projekte koji su u završnoj fazi, kao što su novi vrtić i gradska tržnica, ali i one koji su planirani u strateškim dokumentima Općine, kao što je nova tvornica “GS-Rama”, novi turistički centar, kao i gradski trg sa zgradom galerije umjetnina i zbirkom ili muzejom arheologije. Sve ovo je potvrdila i Snježana Köpruner, ukazavši na veliku ulogu načelnika i suradnika za odluku o izgradnji nove tvornice te o dugoročnoj koristi koju može imati nova suvremena tvornica u metalskoj branši, oslonjena na tržište Njemačke.

Posebno uvjerljiv je bio i generalni konzul Marko Babić, koji je u nekoliko rečenice odao veliko priznanje svemu onome što načelnik Ivančević i njegov tim čini za narod ove općine.

Načelnik Ivančević je pozvao visoke goste da nađu načina podržati projekte koji se rade u ovoj općini, jer, kako reče: “Više razine vlasti nam nisu baš naklonjene, ne vidimo njihove potpore.“

Što očekivati od ovako značajnog događaja. Mogu li se očekivati potpore projektima na koje je ukazivao načelnik Ivančević?

Nekih brzih rješenja, brzih potpora sigurno neće biti niti ih itko očekuje. Međutim, pozitivni dojmovi koje su sa sobom ponijeli uvaženi gosti daju nadu da će biti još povezivanja sa stranim investitorima, ali i da će biti razumijevanja i za domaće probleme na koje nailaze i sadašnji investitori. Možda će se djelovati prema višim razinama u BiH da ne zanemaruju male općine, da im pružaju svakovrsnu potrebu, a ne da ih ignoriraju. Već i to otvaranje može značiti brže rješavanje problema.

Kako god, Prozor-Rama i načelnik Jozo Ivančević bili su, kao malo tko u ovoj zemlji, domaćini jednoj značajnoj i uvaženoj grupi politički moćnih ljudi, predstavnicima zemalja koje imaju težinu u svim europskim događajima te ovaj posjet može donijeti samo dobro.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar