O zakonu o turističkim zajednicama će se glasovati na sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ

O zakonu o turističkim zajednicama će se glasovati na sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ

Uoči današnjeg zasjedanja Skupštine HNŽ-a, Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine izjavio je kako postojeći sustav turističkih zajednica prepoznaje samo turističku zajednicu županija i ne otvara mogućnost da se u općinama i gradovima formiraju te institucije.

“Ovim zakonskim prijedlogom omogućili smo da se reaktiviraju turističke zajednice koje su svoj rad zamrznule 2003. godine kao posljedicu Izmjena i dopuna federalnog Zakona koji je presudom Ustavnog suda stavljen izvan snage. Sada je preostalo da ovim Zakonom omogućimo da se one reaktiviraju i da se formiraju nove turističke zajednice koje u to vrijeme nisu postojale”, kazao je Martinović.

Dodao je kako bi time prihod od turizma bio podijeljen na način da 60 posto turističke članarine i boravišne pristojbe ostaje lokalnim turističkim zajednicama, dok bi se 40 posto prihoda transferiralo županijskoj turističkoj zajednici

“Na taj način stvaramo povoljnu klimu da se ova sredstva krenu prikupljati. Imamo jako puno nedosljednosti i praznina, masa prihoda se uopće ne prikuplja i svi smo na gubitku. Očekujemo da ćemo na ovaj način pomoći turističkom segmentu da se pokrene, kao jako važnoj grani gospodarstva. Bez turističkih zajednica, općina i gradova to ne možemo”, naveo je on.

Nakon sadržajne rasprave i više amandmana koji su uloženi od zastupnika na Izmjene i dopune Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNŽ-a, zaključeno je kako će se amandmani razmotriti do naredne sjednice na kojoj će biti i izjašnjavanje o Zakonu.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing