Obama će odobriti uvježbavanje sirijskih pobunjenika

Obama će odobriti uvježbavanje sirijskih pobunjenika

Službeno, američka je pomoć sirijskim pobunjenicima od početka sukoba ograničena na nevojnu pomoć u vrijednosti 287 milijuna dolara, premda CIA sudjeluje u tajnom programu vojnog uvježbavanja umjerenih pobunjenika u Jordanu.

Barack Obama bi mogao obznaniti novo američko stajalište u govoru koji će u srijedu održati na vojnoj akademiji West Pointu, navodi WSJ.

"Predsjednik će jasno iznijeti svoju nakanu da proširi našu pomoć na umjerenu sirijsku oporbu i na zemlje koje graniče sa Sirijom a sučeljene su s terorističkom prijetnjom skopčanom sa stanjem koje je (Bashar) al-Assadstvorio u Siriji", rekao je visoki dužnosnik američke administracije, kako prenosi list.

Predsjednik ne bi trebao u toj prigodi iznositi pojedinosti o broju i o mjestu uvježbavanja pobunjenika. Jačanje moći ekstremističkih pobunjeničkih skupina bliskih Al Kaidi i pritisak američkih saveznika u regiji, napose Saudijske Arabije, požurili su donošenje te odluke, ocjenjuje list.

Zadnjih tjedana američki tisak je naširoko pisao o dopremi američkih protutenkovskih raketa TOW umjerenim pobunjeničkim skupinama a da se nije znalo tko ih je isporučio, Washington ili Saudijska Arabija uz pristanak Sjedinjenih Država.

Jedan časnik Slobodne sirijske vojske potvrdio je za AFP da je umjereni pobunjenički pokret Harakat Hazm dobio "više od 20 raketa tipa TOW od jednog zapadnog izvora". (Hina)

Izvor: http://dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar