Obama i Putin obavili ‘iskren i izravan’ telefonski razgovor

Obama i Putin obavili ‘iskren i izravan’ telefonski razgovor

"Predsjednik je jasno rekao da je diplomatski put otvoren i da mi takvom putu dajemo prednost, ali da ono što čini Rusija nije u skladu s time niti vodi u tom smjeru", rekao je visoki dužnosnik američke administracije o telefonskom razgovoru dvojice čelnika.

Obama je rekao Putinu da je Kijev iznio "stvarne ponude" koje se odnose na prenošenje vlasti na lokalne vlade u zemlji, rekao je dužnosnik.
 

'Ovaj scenarij vrlo je sličan onome što se događalo '90. i '91. u Hrvatskoj

'"To je nešto o čemu trebaju odlučivati Ukrajinci", rekao je. "Mi smo uvijek podupirali sveobuhvatan proces, a to ćemo i nastaviti činiti." Dužnosnik je rekao da je telefonski razgovor, koji je opisan kao "iskren i izravan", obavljen na zahtjev Rusije.

Prosvjedi kao rezultat nedostatka volje i sposobnosti vlasti u Kijevu

Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom da se Kremlj upliće u Ukrajinu te je zatražio od SAD-a da iskoriste svoj utjecaj i spriječe krvoproliće u toj zemlji, priopćeno je iz Kremlja.

"Ruska je strana naglasila da su prosvjedi u Donjecku, Kubansku, Harkivu, Slaviansku i drugim gradovima na jugoistoku Ukrajine rezultat nedostatka volje i sposobnosti vodstva u Kijevu da uzme u obzir interese Rusa i drugoga stanovništva koje se služi ruskim jezikom", priopćio je Kremlj.

"Predsjednik Putin pozvao je Baracka Obamu da učini sve kako bi iskoristio priliku koja se pruža SAD-u da spriječi uporabu sile i krvoproliće", dodaje se.

Putin je rekao Obami kako se izvješća da se Rusija upliće u Ukrajinu temelje na pogrešnim informacijama. Rekao je da bi se vlasti u Kijevu trebale usredotočiti na to da uključe sve pokrajine i političke snage u Ukrajini u sastavljanje novoga ustava.

Obje su se strane složile da će nastaviti tražiti diplomatska sredstva kojima mogu utjecati na situaciju uoči međunarodnih pregovora o Ukrajini, zakazanih za 17. travnja u Ženevi, stoji u priopćenju.

Izvor: http://dnevnik.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar