Obama u oproštajnom govoru pozvao na odbacivanje diskriminacije

Obama u oproštajnom govoru pozvao na odbacivanje diskriminacije

Američki predsjednik Barack Obama održao je oproštajni govor. Za mjesto oproštaja odabrao je Chicago, grad u kojemu je i počeo političku karijeru, porenosi hrt.hr.

Na početku govora svoj politički slogan iz prve kampanje Yes we can (Da, mi to možemo) parafrazirao je u Yes we did (Da, uspjeli smo). Prisjetio se uspjeha iz svoja dva mandata, od ekonomskih postignuća, zdravstvene reforme, legalizacije istospolnih brakova, uspostavu diplomatskih odnosa s Kubom i mirovnog sporazuma s Iranom. Još četiri godine!, odgovorila mu je jednoglasno prepuna dvorana.

U emotivnom govoru obnašanje dužnosti predsjednika SAD-a ocijenio kao najveću čast u svom životu. Supruzi Michelle poručio je da mu je najbolja prijateljica. Michelle LaVaughn Robinson, djevojko s južne strane, posljednjih 25 godina nisi mi samo bila supruga i majka moje djece nego i najbolja prijateljica”. “Preuzela si ulogu koju nisi tražila i prisvojila je srčano, otmjeno, sa stilom i humorom. Učinila si me ponosnim, učinila si ovu naciju ponosnom, rekao je Obama uz burno odobravanje u dvorani. Odao je priznanje svojim kćerima, 18-godišnjoj Maliji i 15-godišnjoj Sashi te svom potpredsjedniku. Ti si bio moja prva odluka, i najbolja odluka, rekao je gledajući Joea Bidena. Ne samo što sam u tebi dobio odličnog potpredsjednika, nego sam usput stekao i brata.

Obama je apelirao na okupljene da prihvate njegovu viziju napretka te odbace neke od politika koje je Donald Trump promicao tijekom predsjedničke kampanje. Jednako kao što kao građani moramo ostati na oprezu zbog prijetnje vanjske agresije, moramo se čuvati od slabljenja vrijednosti koje čine ono što jesmo, rekao je Obama ispred oko 18.000 ljudi. Odbijam diskriminaciju usmjerenu protiv američkih muslimana, rekao je, što je popraćeno pljeskom publike. Ako netko može iznijeti plan bolji od onoga kojim smo ostvarili poboljšanja u našem sustavu zdravstvene zaštite, a koji pokriva što više ljudi po što manjim troškovima, javno ću to poduprijeti, rekao je. Trump je, naime, pozvao Kongres, u kojem većinu ima Republikanska stranka, da odmah ukine zakon.

Obama je u svom govoru priznao da je ispravljanje povijesnih nepravdi – rasnih podjela bio nemogući cilj. Nakon mojeg izbora bilo je priče o postrasnoj Americi. Takva vizija, koliko god bila dobronamjerna, nikada nije bila realna. Rasa je i dalje moćno sredstvo podjele u našem društvu, ustvrdio je. Obama je naglasio da želi Trumpu dati jednak prostor kakav je njemu dao prethodnik, republikanski predsjednik George W. Bush koji se nakon napuštanja ureda nije javno eksponirao.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar