Obama počeo proces izbora novog suca Vrhovnog suda

Obama počeo proces izbora novog suca Vrhovnog suda

Američki predsjednik Barack Obama održao je preliminarne razgovore sa svojim timom o tome koga će predložiti za nasljednika iznenada preminulog suca Vrhovnog suda Antonina Scalije, objavila je u ponedjeljak Bijeća kuća istodobno optuživši republikance u Senatu za prijetnje jer su rekli da neće odobriti njegov prijedlog.

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz kazao je novinarima da su dužnosnici Bijele kuće počeli razgovore sa Senatom o procesu koji bi se mogao pretvoriti u najveću bitku republikanaca i demokrata u predizbornoj godini.

Republikanci koji kontroliraju Senat kažu kako bi Obama trebao odustati od predlaganja Scalijinanasljednika i prepustiti to sljedećem predsjedniku. Demokrati smatraju da je ustavna odgovornost predsjednika da to učini bez odgode.

Nakon smrti konzervativnog suca Scalije u Vrhovnom su sudu brojčano izjednačeni liberalni i konzervativni suci. Amerikanci na predsjedničke izbore izlaze 8. studenoga, a Obama predsjedničku dužnost nasljedniku predaje u siječnju 2017.

Sve veći broj republikanaca u Senatu već se izjasnio da neće poduprijeti nijedan Obamin prijedlog za suca Vrhovnog suda nadajući se da će na predsjedničkim izborima pobijediti republikanac i tako osigurati izbor konzervativnog suca u Vrhovnom sudu.

Obama će tražiti kandidata s besprijekornom biografijom te etičkom i moralnom težinom kako bi odlučivao na tom sudu, kazao je glasnogovornik Schultz.
Ostavljanje upražnjenog mjesta na Vrhovnom sudu toliko dugo ugrozilo bi njegov rad i ove i sljedeće godine, kaže Schultz i poručuje da američki ustav ne predviđa izuzeće u obavljanju predsjedničke ovlasti u predizbornoj godini.

Na dan predsjedničkih izbora u SAD-u se bira i trećina Senata pa je moguće da demokrati na tim izborima vrate većinu u Senatu jer su biraju 34 senatora za mandate koje sada drže 24 republikanca i 10 demokrata.   U Senatu republikanci trenutačno imaju 54 zastupnika, a demokrati 46.

vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar