Obama želi socijalnu državu: Uveo bi poreze za bogate, plaćena bolovanja i porodiljne

Obama želi socijalnu državu: Uveo bi poreze za bogate, plaćena bolovanja i porodiljne

Američki predsjednik Barack Obama održao je u utorak navečer u Kongresu godišnji govor o stanju nacije u kojemu je najavio izlazak zemlje iz recesije, zatraživši od Kongresa da odlučnije krene u borbu protiv društvenih nejednakosti.

Pozivajući se na dobre gospodarske pokazatelje, Obama je u govoru u kojemu su prevladavali optimistični tonovi, predložio povećanje oporezivanja najbogatijih, što će zacijelo izazvati oštro protivljenje republikanaca.

"Hoćemo li pristati na gospodarstvo u kojemu samo neki iznimno uspijevaju?", upitao je.

Uz poreznu reformu, predložio je i povećanje minimalne plaće, uvođenje plaćenog porodiljnog dopusta i bolovanja te pozvao Kongres da donese zakon koji će ženama jamčiti jednaku plaću kao i muškarcima za isti posao.

"Veća plaća najbolje može pomoći obitelji da spoji kraj s krajem. Zato ovaj Kongres treba još donijeti zakon koji jamči da će žena za isti posao biti plaćena kao i muškarac", istaknuo je.

Pozvao je na ukidanje gospodarskih sankcija Kubi u okviru povijesnog približavanja dviju zemalja.

"Ove godine Kongres bi trebao početi raditi na ukidanju embarga" koji je Washington uveo Havani prije više od pola stoljeća, pozvao je predsjednik u svom govoru.

Usto je pozvao da se olakša pregovaranje o slobodnoj trgovini s Europskom unijom i s azijsko-pacifičkim područjem, zatraživši od Kongresa da donese "ubrzanu pregovaračku proceduru".

"Tražim od obiju strana da mi daju veće ovlasti u pregovaranju o trgovini kako bismo zaštitili američke radnike u novim stabilnim trgovinskim ugovorima s Azijom i s Europom", rekao je.

Poručio je također da suosjeća sa svim žrtvama terorizma "od škole u Pakistanu do pariških ulica".

"I ubuduće ćemo hvatati teroriste i uništavati njihove mreže i pridržavamo si pravo na jednostrano djelovanje, kao što smo neprestano činili otkako sam izabran da uklonim teroriste koji su izravna prijetnja nama i našim saveznicima", istaknuo je predsjednik, na što su kongresnici ustali i zapljeskali mu.

Četrdesetak zastupnika, uglavnom demokrata, podigli su žute olovke, u spomen na nedavno ubijene karikaturiste francuskog lista Charlieja Hebdo.

Senat i Zastupnički dom su nešto ranije u utorak jednoglasno donijeli rezoluciju u kojoj osuđuju pariške napade i izražavaju sućut obiteljima žrtava.

Upozorio je da "velesile ne mogu ugnjetavati malene", navodeći primjer ruske "agresije" na Ukrajinu.

"Stajemo u obranu načela po kojemu velesile ne mogu ugnjetavati malene – protiveći se ruskoj agresiji, podupirući demokraciju u Ukrajini i vraćajući povjerenje naših saveznika u NATO-u".

Osudio je oživljavanje antisemitizma u "nekim dijelovima svijeta" i "stereotipe" u vezi s muslimanima.

"Mi, Amerikanci, poštujemo ljudsko dostojanstvo (…) Zato ustajemo protiv oživljavanja kukavnog antisemitizma u nekim dijelovima svijeta. Zato ćemo i ubuduće odbacivati uvredljve stereotipe u vezi s muslimanima, kojih većina dijeli našu opredijeljenost za mir", istaknuo je.

Obama je pozvao Kongres u kojemu većinu imaju republikanci, da odobri novu uporabu sile protiv militantne skupine Islamske države (IS) i da ne nagli s novim sankcijama Iranu koje bi, ocijenio je, "bile poraz diplomacije" dok Teheran i šestorka pokušavaju postići dogovor u iranskom nuklearnom programu.

"Donošenje novih sankcija u Kongresu značilo bi neuspjeh diplomacije", kazao je Obama.

U toj borbi s "terorizmom" SAD i njegovi partneri će pobijediti IS, ali će borba biti duga, istaknuo je američki predsjednik.

Obećao je da neće popustiti u nastojanju da zatvori zatvor Guantanamo u američkoj bazi na Kubi, kao što je i najavio na početku svog prvog mandata.

"Vrijeme je da dovršimo posao. Neću popustiti u nastojanjima da zatvorim" taj zatvor, rekao je.

Bijela kuća je ove godine prvi put u cijelosti objavila tekst govora nekoliko minuta prije nego ga je predsjednik održao u Kongresu, u isto vrijeme kada ga je poslala medijima.

"Stavljajući tekst unaprijed na raspolaganje javnosti, Bijela kuća nastavlja svoje napore da dopre do široke publike i omogući ljudima da komentiraju govor na razne načine", istaknula je.
slobodnadalmacija.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar