Obavijest poljoprivrednicima: Uništavajte ambroziju!

Obavijest poljoprivrednicima: Uništavajte ambroziju!

Ambrozija (Ambrosia artemisifolla L.) predstavlja opasan jednogodišnji korov koji brzo raste, obično do 150 cm visine, čije sjeme zadržava klijavost i do 40 godina.

Stabljika joj je razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Listovi su joj naspramni, jajoliki, dlakavi i višestruko perasto dijeljeni. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhovima stabljike i bočnih grana.
Ambrozija niče polovicom travnja, a s cvatnjom počinje sredinom srpnja i traje sve do početka prvih mrazeva. Ambrozija proizvodi pelud u velikim količinama, te je jedan od najjačih poznatih alergena. Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice, te pojačano crvenilo i suzenje očiju.

Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma.

Stoga u priopćenju za javnost upućenom iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a apeliraju na poljoprivrednike kao i vlasnike odnosno korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina da uništavaju ovaj korov, po mogućnosti dok još nije počela njegova cvatnja.

Na manjim površinama u slučaju pojave pojedinačnih biljaka, ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom.

Na većim površinama preporučuje se košnja biljaka odmah iznad tla (do 5 cm od zemlje), a to je poželjno uraditi prije cvatnje ambrozije.

Na nepoljoprivrednim zemljištima, kao i na površina pod poljoprivrednim kulturama potrebno je tretirati odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namjenu.

Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera podrazumijeva se održavanje površina u nezakorovljenom stanju.

http://bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar