Obavijest za građane BiH koji primaju njemačku mirovinu

Obavijest za građane BiH koji primaju njemačku mirovinu

Svako tko živi u inozemstvu i prima mirovinu iz Njemačke ne samo da jednom godišnje dobije poštu od mirovinskog osiguravajućeg društva s obavijesti o usklađivanju mirovine, nego pismo često sadrži i važnu potvrdu koju ne treba zanemariti, prenosi N1.

Takozvanu potvrdu o životu “ Lebensbescheinigung” moraju svake godine priložiti mnogi umirovljenici čija se mirovina isplaćuje u inozemstvu. To je dokaz da ste živi i obrađuje se putem mirovinske službe Deutsche Post AG. Pozadina o traženoj potvrdi: njemačko mirovinsko osiguranje želi izbjeći isplate nakon smrti.

Važno je da primatelji provjere sve podatke na potvrdi

Ako je potrebno, greške treba ispraviti i dokument potpisati. Osim toga, potrebna je službena potvrda koju možete dobiti, naprimjer, od lokalnih vlasti, banaka ili njemačkih predstavništava u inozemstvu. Pogođene potom potvrdu i potvrdu pakiraju u priloženu omotnicu i sve šalju natrag. Za to postoje predviđeni rokovi, naprimjer za 2024. to je 16. kolovoza. Važno: ne bude li odgovora do sredine oktobra, isplata mirovine prestaje od kraja studenog. Ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja travnja sljedeće godine, mirovinu će zavod trajno obustaviti isplatu.

Dobro je znati: Slanje dokumenata e-poštom ili faksom nije dopušteno. Alternativno, također možete pružiti dokaz digitalno. Za to je potreban pametni telefon koji možete koristiti za fotografiranje QR koda na pismu koje ste dobili. Identifikacija se zatim odvija putem aplikacije PostIdent. Postoje upute korak po korak. Njemačka je već toliko dobro povezana s nekim zemljama da tamošnji umirovljenici ne moraju ispunjavati potvrdu o životu.

To su Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Poljska, Švedska, Švicarska i Španjolska, piše Fenix.

 

Primatelji koji žive u Njemačkoj, ali imaju strani bankovni račun također će biti konstatirani. Pogođeni moraju učiniti tri stvari:

  • Ispuniti potvrdu
  • Uzeti potvrdu službenog tijela
  • Poslati natrag originalne obrasce

Ako ste izgubili obrazac, možete preuzeti potvrdu. Moguća digitalna potvrda Lebensbescheinigung

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar