Obavijest za korisnike usluga Doma zdravlja “Rama”

Obavijest za korisnike usluga Doma zdravlja “Rama”

Poštovani korisnici usluga Doma zdravlja Rama,

Od početka 2020. godine se susrećemo sa pandemijom uzrokovanom novim koronavirusom (SARS-CoV2, od engl. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), uzročnikom nove bolesti koja je nazvana koronavirusna bolest 2019 (COVID-19, od engl. Coronavirus disease 2019). Zadnjih nekoliko mjeseci u našoj općini bilježimo značajan porast novooboljelih bolesnika sa SARS-Cov 2 virusom.

 

Prema tome i epidemiološka situacija se usložnjava jer svakodnevno imamo povećan priljev pacijenata sa blagim, srednje teškim i kritičnim oblikom bolesti. Situacija u kojoj se nalaze zdravstveni djelatnici nije ni malo jednostavna, zbog povećanog obujma posla. Osim bolesnika pozitivnih na SARS-Cov 2 virus svakodnevno u našu ustanovu dolaze i pacijenti koji imaju druge bolesti (onkološki, psihijatriski, kardiološki, hematološki, pacijenti koji primaju kroničnu terapiju itd).

 

Dom zdravlja Rama kao javnozdravstvena ustanova dužna je da se pridržava svih propisanih epidemioloških mjera koje se odnose na pristup i liječenje bolesnika pozitivnih na SARS-CoV 2 virus. Podsjećamo osnovne epidemiološke mjere u liječenju bolesnika oboljelih od SARS-Cov 2 virusa su nošenje zaštitne opreme i držanje socijalne distance.

 

Dijagnoza Covid-19 infekcije se postavlja uzimanjem anamneze (najčešće telefonskim putem), zatim po procjeni liječnika pacijent se upućuje na RT-PCR test. Nakon uzete anamneze liječnik se odlučuje o daljnjem protokolu u dijagnozi bolesti koji se odnosi na uzimanje krvi za specifične laboratorijske analize i RTG pluća.

 

U slučaju ustanovljene Covid-19 infekcije ovisno o stupnju težine bolesti kod svih pacijenta se provode simptomatsko-suportive terapijske mjere koje uključuju antipirezu, hidraciju, vitaminsku, antiagregacijsku ili antikoagulantnu terapiju te po potrebi specifično antibiotsko liječenje. Svim bolesnicima sa potvrđenom upalom pluća redovito se mjeri saturacija kisikom što nam predstavlja važan parametar težine bolesti i plućne funkcije.

 

Bolesnici sa težim oblikom bolesti kod kojih se zabilježi nagli pad saturacije te koji posljedično zahtijevaju potpornu terapiju kisikom se premještaju u sekundarnu ili tercijarnu zdravstvenu ustanovu na daljnje liječenje, ali uz prethodni dogovor sa dežurnim infektologom, internistom ili anesteziologom.

 

Kako smo prethodno naveli da smo javnozdravstvena ustanova, a ne Covid profiteri koji masno naplaćuju svoje usluge. Mi ne možemo i ne smijemo dopustiti da u našoj čekaonici sjede bolesnici pozitivni na SARS-Cov 2 virus bez zaštitne opreme zajedno sa ostalim bolesnicima.

 

Liječenje koronavirusne infekcije je složeno i zahtjeva puno više od dvije vitaminske infuzije ili injekcije. Naši liječnici i ostalo medicinsko osoblje dužno je nositi zaštitnu opremu (vizir, 2 rukavice, zaštitno odijelo, kaljače) pri svakom pregledu pacijenata sumnjivih ili pozitivnih na SARS-CoV 2 virus. Također dužni smo provoditi sve mjere dezinfekcije prostora i opreme.

 

Na žalost, unutar doma zdravlja nemamo adekvatan prostor u kojem bi pružali usluge pacijentima s COVID-19 infekcijom, a istovremeno zaštitili sve one koji nisu zaraženi, a zbog drugih bolesti predstavljaju rizičnu skupinu kod koje su česte teške kliničke slike. Iz tog razloga se pregled, uzimanje uzoraka za laboratorijske pretrage, kao i terapija provodi u kontejneru namijenjenom upravo za ovu svrhu.

 

Također za teže bolesne i nepokretne pacijente djelatnici kućne njege, Hitne pomoći, Higijensko epidemiološke službe, laboratorija , a po potrebi i liječnici svakodnevno odlaze u kućne posjete gdje se uz krevet pacijenta provodi odgovarajuća dijagnostika i terapija.

 

U slučaju potrebe transporta pacijenta do doma zdravlja zbog rendgenske slike pluća osiguran je prijevoz pacijenta do doma zdravlja, ako nisu u mogućnosti to sami organizirati. 24-satna pripravnost laboratorijske i radiološke službe uz dežurnog liječnika, tehničare i vozača osigurava u svakom trenutku adekvatnu zaštitu.

 

Molimo naše pacijente za strpljivost kako pri pružanju usluga tako i tijekom liječenja ove bolesti koja nekad ima produženi tijek. Moramo imati povjerenje jedni u druge jer o tome uvelike ovisi uspjeh liječenja i kontrola širenja bolesti.

 

Štiteći sebe mi štitimo druge.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar