• Obilježavanje tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine
  • Obilježavanje tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine
  • Obilježavanje tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine
  • Obilježavanje tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine

Obilježavanje tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine

Povodom obilježavanja tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine, delegacija Općine Kupres sa načelnikom Zdravkom Miočem, predsjednikom organizacijskog odbora obilježavanja travanjskih događanja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće 9. travnja na Suhom Polju, Kupreškom polju, na spomen-obilježju Vukovarcima, te su posjetili Donji Malovan kod Kupresa gdje su položili vijence zapalili svijeće na spomeniku Ivici Opačku, prvom nastradalom hrvatskom branitelju na kupreškoj bojišnici. – javlja Kupreški radio.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru”, Koordinacije Udruga proisteklim iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije, gosti iz RH, gradonačelnik Vukovara, načelnik Petrijevaca, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata- ogranak Kostrena te i drugi predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Prigodnu molitvu predvodio je kapelan Jadranko Kurt.

Program obilježavanja za žrtve hrvatskog naroda na Kupresu se nastavlja u nedjelju 10. travnja 2022. godine u:

05:15 sati memorijalna utrka Tomislavgrad – Šujica – Kupres

10:00 sati polaganje vijenaca na Središnjem spomen obilježju „Zahvalnost“ za sve žrtve Hrvatskog naroda II. Svj. rata i Domovinskog rata

11:00 sati Sv. misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje, u crkvi Sv. Obitelji na Kupresu. Blagoslov oltara Sv. Ante – zavjetni oltar hrvatskih branitelja

Podsjetimo, borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Promjenjiva ćud klime na kupreškoj visoravni tih travanjskih dana pokazala je zube te je u jednom trenutku oluja prekrila sve. To je bilo kobno za branitelje koji su se morali povući jer više nisu mogli braniti grad od nadmoćnijeg neprijatelja. Kupres je bio okupiran sve do 3. studenoga 1944. Inače, branitelji se tradicionalno 10. travnja prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskih oružnika 1992.

Prije 30 godina, točnije 10. travnja 1992. godine padom Kupresa na tragičan način završena je bitka za Kupres. Na ovaj dan Hrvati se prisjećaju 160 poginulih i nestalih na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskoga agresora 1992. godine.

Podsjetimo, bitka za Kupres bila je jednom od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. U strateškom pogledu, za ostvarivanje srpskoga plana okupacije cjelokupne Bosne i Hercegovine te velikoga dijela Hrvatske, najvažnije područje bio je teritorij od Kupresa do Livna, jer je ono predstavljalo stratešku vršnu točku na ratištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenosi Tomislavnews.

Bitka za Kupres počela je 3. travnja 1992. u kojoj sa strane tzv. Jugoslavenske narodne armije (JNA) sudjeluje 6.000 vojnika, 3 – 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo. Kupres je branilo oko 2500 tisuće hrvatskih branitelja naoružanih puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača. Nakon 7 dana borbe i otpora, nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres pada 10. travnja 1992. godine.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar