Obilježen “Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije”

Obilježen “Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije”

U Drvaru je 27. srpnja 21. put obilježen „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ kojim su komemorirani svi mučenici i žrtve ratova i totalitarizama XX. stoljeća s područja Banjolučke biskupije.

Također,  na poseban je način obilježena i 81. obljetnica stradanja drvarskog župnika Waldemara Maximilijana Nestora i drvarskih katolika.

Molitveni skup započeo je u novoj crkvi u izgradnji pobožnošću križnog puta mučenika kojeg je predvodio đakon vlč. Ilija Kelić, a potom je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica prevodio svečano misno slavlje na kojem se okupilo stotinjak vjernika.

S biskupom su koncelebrirali banjolučki župnik vlč. ŽarkoVladislav Ošap i domaći župnik don Davor Klečina, a kod oltara su posluživali đakon Kelić i nekolicina mladih zajednice Nanovo rođeni iz Botinca. Liturgijsko sviranje i pjevanje animirale su sestre Služavke malog Isusa iz Livna. Osim domaćih vjernika na obilježavanje Dana mučenika pristigli su i hodočasnici iz Zagreba, Siverića, Bihaća, Tomislavgrada, Banje Luke te župa livanjskog dekanata. Od predstavnika vlasti tu su bili predjsdnik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin s ministrima, predsjednik Skupštine HBŽ Jozo Ćosić te načelnik Kupresa Zdravko Mioč.

Na početku misnog slavlja župnik Klečina podsjetio je da je ovaj spomen-dan uveden  2001. i nosio je naziv Dan drvarskih mučenika – u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća Sv. Anti u Kninu, a od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije i tako postaje biskupijska komemoracija.

Stradanja Banjolučke biskupije započela 27. srpnja 1941. ubojstvom župnika Nestora

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica podsjetio je na nalog koji je papa Ivan Pavao II. dao biskupima i svećenicima  da čuvaju spomen na svoje mučenike, te istaknuo da se Banjolučka biskupija, kao najteže stradala biskupija u Europi u prošlom stoljeću, trudila ispuniti taj nalog.

Pohlepa dovodi do ratova

Biskup je potom, tumačeći Božju riječ, upozorio na opasnost čovjekova okretanja od Boga i njegove pohlepe da sam bude Bog, ali bez Boga, što neminovno dovodi do ratova, borbi i svađa. Zato je potrebno, prema biskupovim riječima, da se čovjek vrati Bogu kako bi obnovljene vjere mogao izgrađivati društvo te mirnu i sretnu budućnost. Pozvao je vjernike na molitvu kako bi se što prije uzdigao na čast oltara župnik mučenik Nestor kao i drugi svećenici za koje je započeo proces beatifikacije.

Nakon svete mise pred spomen-križem poginulih branitelja, kod starog bogoslužnog prostora, izaslanstva su položila vijence i svijeće, a potom je biskup Komarica izmolio molitvu opijela za sve pokojne.

Izvor: D.K., J. V., Katolički tjednik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar