Obilježen Međunarodni dan čistih planina

Jučer je na Orašcu u područnoj školi fra Jeronima Vladića Ripci obilježen Međunarodni da čistih planina. 26. rujan obilježava se kao Međunarodni je dan čistih planina.

Proglašen je od strane Ujedinjenih naroda kao podsjetnik na sve veće ugrožavanje planinskih ekosustava.

Obilježavanjem  planinskog dana stavlja se naglasak na odgovornost svakoga od nas i naše ponašanje jer sva ova blagodat nasljeđe je naših predaka i budućnost naši potomaka.

Organizator obilježavanje ovog dana bila je Turističko-ekološka organizacija Prozor-Rama i Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a. Sudjelovali su učenici četvrtih i petih razreda zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima.

Program obilježavanja započeo je  zajedničkim fotografiranjem svi sudionika ispred središnje škole u Ripcima i na Izlazu.  Zatim su se učenici okupili na Orašcu i  dobili zaduženja. U edukativnom dijelu programa učenici i gosti imali su priliku vidjeti dvije prezentacije i jedan kratki film.

Najprije je Irena Rozić prezentirala temu „Upoznaj svoje planine“ gdje je u govorila i demonstrirala što su planine, kako nastaju, zašto su važne , koje su najveće planine svijeta, koja opasnost prijeti planinama i na kraju je općenito govorila o planinama na području Općine Prozor-Rama.

Tajnik HPD „Rama“ Nikica Beljo predstavio je aktivnosti i projekte koje Društvo realizira, govorio je o najvažnijoj opremi koja je potrebna za planinarenje i svim dosadašnjim pothvatima i usponima članova HPD „Rama“. Na kraju je pozvao sve da se priključe i budu članovi najaktivnijeg Društva u Rami.

Nakon prezentacija uslijedio je kviz znanja o planinama. Učenici su bili podijeljeni u tri grupe: „Raduša“, „Ljubuša“ i „Vran“. Izvlačili su pitanja  i brzo na njih odgovarali. Tročlani žiri imao je zadatak bodovati ponuđene odgovore.  Pokazali su  zavidnu razinu znanja  o planinama,a posebno na području općine Prozor-Rama.

Zatim je napravljena kratka pauza (doručak) gdje su se učenici okrijepili uz sendviče i sokove. Potom su se uputili na laganu šetnju prema Proslapskoj planini,  imali su priliku upoznati se sa planinama koje okružuju ramsko područje. 

Nakon razgledavanja planina, vratili su se na stadion i odigrali nogometnu utakmicu.

U drugom dijelu programa sve nazočne učenike,  učiteljice, učitelje i goste pozdravio je ravnatelj OŠ fra Jeronima Vladića Ripci, Ivo Iličić. Učiteljica  Milka Pavličević je u kratkom osvrtu na prethodne aktivnosti pohvalila sve sudionike koji su petnaest dana aktivno radili na obilježavanju ovog dana. Oni su pripremali učenike za test znanja, eko kviz, radili s njima literarne radove, pomagali  im napisati „ Moju planinsku priču“ ,napraviti panoe i crteže povodom Međunarodnog dana čistih planina.

Proglašeni su najbolji literarni radovi, a pohvalnice su dobili najbolji natjecatelji u eko kvizu,  malom nogometu i  igri „između dvije vatre“

Učenici su darovali crteže  organizatorima i na taj način zahvalili se direktoru Fonda za zaštitu okoliša Jerki Pavličeviću, Anti Šimunoviću, predsjedniku Turističko-ekološke organizacije i Ireni Rozić.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Ivan Lovrić i pjesmom uljepšao lijepo i korisno druženje.

Nikica Beljo
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar