OBILJEŽENA 24. OBLJETNICA OD  NEKAŽNJENOG  ZLOČINA NAD 114 CIVILA U MOSTARU

OBILJEŽENA 24. OBLJETNICA OD NEKAŽNJENOG ZLOČINA NAD 114 CIVILA U MOSTARU

MOSTAR, 13. lipnja 2016 – Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalika danas je obilježena 24. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina.

Predsjednik Udruge članova obitelji žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić, podsjetio je kako Tužiteljstvo BiH propustilo za protekle 24 godine uraditi svoj dio posla kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu. On je još jednom pozvao institucije BiH da ovaj proces ubrzaju kako bi se konačno pravdi privele one osobe koje su počinili ovaj stravičan zločin te da ih procesuiraju, kao i njihove nalogodavce.

Hasić je kazao kako je Haaško Tužiteljstvo napravilo još veći propust zato što nije optužnicu za ovaj prvi masovni zločin u BiH teretio generala JNA Momčila Perišića, koji je u tom razdoblju bio nadređeni svim jedinicama JNA i paravojnim postrojbama u Hercegovini, a među kojima i tzv Šešeljevci koji se dovode u izravnu vezu sa zločinom. Jer, kaže Hasić, u prvostupanjskoj presudi Šešelju Sudsko vijeće Haškog suda je utvrdilo kako su sve dobrovoljačke jedinice bile pod zapovjedništvom JNA.

– Optužnicom prema Šešelju, amnestiran je Perišić, a time i JNA i Srbija za počinjene zločine – ustvrdio je Hasić

Obljetnici stradanja mostarskih Hrvata i Bošnjaka uz ostale, nazočni su bili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predstavnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Skupštine i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Islamske zajednice Mostar i Pravoslavne crkve.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar