Obilježena 28. godišnjica ubojstva 68 Sarajlija na Markalama

Obilježena 28. godišnjica ubojstva 68 Sarajlija na Markalama

Na 28. godišnjicu ubojstva 68 Sarajlija na pijaci Markale, u Narodnom pozorištu, 5. veljače upriličena je komemorativna sjednica Skupštine KS-a, Gradskog vijeća i općinskih vijeća, na kojoj je sudjelovao i Vinko kard. Puljić.

Komemorativnu sjednicu organizirao je Kanton Sarajevo, a predsjedavajući Skupštine KS-a Elvedin Okerić uputio je poziv za sudjelovanje i vrhbosanskom nadbiskupu u miru Vinku kard. Puljiću.

Tako je kard. Vinko, u svom obraćanju okupljenima kazao kako je rado prihvatio poziv jer u sebi osjeća ljudski i vjernički dug prema svima koji su stradali u prošlom nemilom ratu

„Bio sam svjedok brojnih događanja i nosim sve to u svom srcu. Nisam čovjek da znam perom opisati, ali ljudski i vjernički osjećam i te osjećaje želim danas s vama podijeliti. Iako je moje nastupanje u javnosti neslužbeno, volio bih u javnost ugraditi svijest i odgovornost poštivanja svih žrtava, posebno čiji je život nasilno prekinu zbog nečije mržnje. Iza svake te žrtve nečije srce krvari, trpi i žaluje (…) Mnogo je detalja koje pamtim, ali neka ovdje budu samo neki spomenuti. Kada je ranjeno dijete na Dobrinji, kojega je otac donio u bolnicu gdje je preminulo, on je s bolom u srcu izrekao dostojanstvene riječi: ‘Stići će ga suza moga djeteta’“, podsjetio je umirovljeni nadbiskup vrhbosanski.

Nastavljajući iznositi osobna sjećanja na strahote koje je ratnih godina proživio s narodom Sarajeva – a jedno vrijeme i kao jedini vjerski poglavar ovdje nazočan – spomenuo je i stravični događaj koji se dogodio u blizini, kada je pala granata i brojni su bili ranjeni

„U tom metežu, boli, usjekla mi se slika: jedan čovjek diže dijete sa zemlje koje još može trpjeti bol jer je rana svježa – granata mu je odbila nogu. Nisam vidio sve detalje, ali sam čuo bolne riječi djeteta: ‘Čiko, zaboravio si moju nogu’. Nakon tog prizora nekoliko noći nisam spavao…
Slučaj sa masakra na Markalama – na sprovodu majka sinu kaže: ‘Sine ti si se ove muke riješio. Nama je još trpjeti ovaj pakao’“, prepričao je kard. Puljić kazavši kako ne bi više detalja nabrajao, jer će mu ponovo srce „prokrvariti bolnim uspomenama“.

„Nego želim s vama podijeliti izraze dubokog poštovanja svima kojima je nasilno život prekinut, jer je ludilo rata vladalo. Zato ne mogu razumjeti ovo ozračje tvrdoglavosti i isključivosti ne samo kod nas u BiH nego u cijelom svijetu. Oni koju rat zakuhavaju oni će leđa sačuvati, a mali čovjek je žrtva krvave mržnje“, posvijestio je kardinal, istaknuvši kako silno podržava put dijaloga koji upućuje na prihvaćanje i poštivanje različitosti.

„Odavanje počasti našim pokojnima trenutak je buđenja svijesti i odgovornosti u izgrađivanju pravednog mira u kojem će svaki čovjek osjećati slobodu i dostojanstvo (…) Ovdje bih dodao savjet kralja Davida svome sinu Salomonu kada je bio na umoru: ‘Sine, budi čovjek’. Čovjek je u punoj riječi značenja ako se pridržava Božjih zakona. Jedino Božji zakon se ne mijenja, a svi ljudski zakoni podvrgnuti su korekciji. Sav sam svoj vijek u Sarajevu uložio da zaživi dijalog, upoznavanje različitosti i poštivanje različitosti. Te različitosti su u življenju svoje vjere, kulture i običaja. Živeći pod ovim nebom neka nam bude zajedničko poštivanje grobova naših pokojnika. Vjernik zna da grob upućuje na dušu koja je pred Bogom. Tko istinski s Bogom računa taj će poštivati i grob pokojnika i našu stvarnost pred Bogom. Mi, katolici, sutra – u nedjelju – obilježavamo Dan života. U svim crkvama ćemo moliti da se život poštuje, vrednuje i prihvaća. Nema pravog života bez ljubavi, nema pravog života bez istine i teško ga je živjeti bez pravde“, poručio je na kraju svog obraćanja vrhbosanski nadbiskup u miru.

Također, i na pijaci Markale polaganjem vijenaca na spomen-ploču obilježen je Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene tijekom agresije na glavni grad BiH i njegovu opsadu u razdoblju od 1992. do 1995., kao i 28. godišnjica stradanja na ovoj pijaci

Podsjetimo, prije 28 godina, odnosno 5. veljače 1994. s agresorskih položaja koji su se nalazili na području Mrkovića, na pijacu Markale ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm od koje je smrtno stradalo 68 stanovnika Sarajeva, a 142 je ranjeno.

J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar