Objavili popis siromašnih europskih zemalja, BiH na čelu ljestvice!

Objavili popis siromašnih europskih zemalja, BiH na čelu ljestvice!

Afrički portal Howafrica.com objavila je popis najsiromašnijih europskih zemalja s najmanjim BDP-om po glavi stanovnika, odnosno tržišnom vrijednošću dobara i usluga proizvedenih u kalendarskoj godini u odnosu na svaku osobu. Portal posvećen Africi tako likuje otkrivajući najsiromašnije europske zemlje, navodeći kako je većina afričkih država bogatija od njih.

Međutim, u svom likovanju su malko pretjerali. Naime, BDP per capita je, kako piše Index.hr, u većini afričkih zemalja ipak manji od BDP-a per capita u 10 najsiromašnijih zemalja Europe. Ovo je 10 najsiromašnijih zemalja u Europi, prema portalu Howafrica.com, a čelno mjesto na ljestvici drži  Bosna i Hercegovina:

1. Bosna i Hercegovina

Siromaštvo u Bosni i Hercegovini je vrlo veliko u usporedbi sa susjednim zemljama.

2. Albanija (9.903$)

Zastarjela i neprikladna infrastruktura samo pogoršavaju ionako loše stanje u Albanije u poslovanju i privlačenju stranih investitora.

3. Makedonija (10.718$)

Ruralno siromaštvo uništava Makedoniju, srozavajući joj ekonomski napredak. Ruralna područja ove države su dom za dvije trećine siromašnih.

4. Srbija (11.553$)

Korupcija i loša infrastruktura su doprinijeli srpskom siromaštvu. Više od 1.3 milijuna građana Srbije su siromašni ili jedva sastavljaju kraj s krajem.

5. Crna Gora (11.800$)

Crnogorska ekonomija većinom funkcionira na uslužnom principu. Ipak, stanovništvo ispod crte siromaštva, koje je iznosilo 12.2% u 2003., u 2010. je došlo na 6.6%.

6. Bugarska (14.870$)

Bugarska je jedna od nacija koje nisu siromašne samo po EU standardima, već u cijeloj Europi.

7. Bjelorusija (15.633$)

Iako je stopa siromaštva u Bjelorusiji smanjena, svejedno ih čeka dug put.

8. Hrvatska (18.213$)

Postotak siromašnog stanovništva u Hrvatskoj se konstantno povećava.

9. Rusija (18,408$)

Rusija pati od velike nejednakosti u raspodjeli bogatstva. Dok mali broj uživa u kraljevskom životu, milijuni pate od siromaštva.

10. Rumunjska (18.635$)

Gotovo 44% stanovnika Rumunjske živi u ruralnim područjima. Siromaštvo je vrlo prisutno u tim krajevima.

Izvor: Vecernji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing