Objavljen identitet napadača na bivšeg japanskog premijera: Otkriven motiv strašnog čina

Objavljen identitet napadača na bivšeg japanskog premijera: Otkriven motiv strašnog čina

Nesvakidašnji čin nasilja dogodio se jutros po lokalnom vremenu kad je u gradu Nari upucan bivši japanski premijer Shinzo Abe (67). Napadača je potom zaustavilo Abeovo osiguranje i priveden je. Japanski mediji pišu da je osumnjičen Tetsuya Yamagami (41), inače stanovnik Nare.

On je služio u japanskoj vojsci. Yamagami je navodno kazao policajcima da je bio nezadovoljan s Abeom i želio ga je ubiti, piše Reuters.

Podsjećamo, Abe je bio premijer u dva mandata, te je postao japanski premijer s najdužim stažem prije nego što je 2020. godine morao odstupio s dužnosti zbog lošeg zdravlja. Međutim, ostao je siva eminencija vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP), kontrolirajući jednu od njezinih glavnih frakcija, te je upravo bio u Nari kako bi održao politički govor uoči nedjeljnih izbora.  Yamagami je je priveden zbog pokušaja ubojstva, a pištolj je zaplijenjen.

Lokalni mediji javljaju kako je Yamagami sam napravio pištolj, odnosno radio je na njemu određene modifikacije

Službene potvrde tih tvrdnji u ovom trenutku nema.  Premijer Fumio Kishida izjavio je na izvanrednoj konferenciji za medije da se doktori bore da spase život Shinza Abea. Potvrdio je da je bivši premijer u kritičnom stanju.  “Ovo nije čin koji ćemo oprostiti”, naveo je.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar