Objavljena presuda: JP Elektroprivreda HZ HB isplatiti će općini Prozor-Rama 6.638.968,40 KM

Objavljena presuda: JP Elektroprivreda HZ HB isplatiti će općini Prozor-Rama 6.638.968,40 KM

Ovih dana objavljena je dugo očekivana presuda: JP „Elektroprivreda HZ HB“ Mostar dužna je isplatiti općini Prozor – Rama iznos od 6.638.968,40 KM, s pripadajućim kamatama, a sve kao rezultat manje isplaćivanih sredstava za period 16.09.2010.  do 16.01.2014. godine.

Dugotrajno, uporno dokazivanje da se elektroprivredna poduzeća ponašaju „maćehinski“ prema općinama s kojih ostvaruju najznačajniji dio proizvodnje, kao što je to slučaj s Prozor – Ramom, moralo je svoj epilog imati na sudu. Traženje naknada za potopljeno zemljište teklo je jedno vrijeme kroz redovne zahtjeve, ali nije bilo nikakvog razumijevanja za zahtjeve koji su se temeljili na zakonskim rješenjima.

„Čestitam u prvom redu pravosuđu koje je ovom presudom dokazalo neovisnost i pravednost. I mi smo bili uporni u dokazivanju  da je Općina Prozor – Rama dugo vremena bila oštećivana kroz manje isplate redovnih naknada za korištenje hidroenergetskih objekata  nego je to propisao zakon“, riječi su načelnika općine Joze Ivančevića.

Na pitanje o utrošku sredstava, Načelnik je kazao: „U Rami je donedavno bilo više od 200 kilometara lokalnih, uglavnom neasfaltiranih putova. Vodovod za naselja koja su potopljena Ramskim jezerom upravo sada radimo, ali smo za to morali posegnuti i za kreditom Europske investicijske banke. Gospodarstvo nam još nije ni blizu nedavne, čak poslijeratne, razvijenosti. Dakle, ima potreba, ali ima i projekata kojima možemo uspostaviti bolji život Prozor – Rame.“

Ramljaci naglašavaju kako su presudu dobili protiv višestruko jačeg „protivnika“ – proračun JP „Elektroprivreda HZ HB“ za 2013. godinu iznosio je 419 milijuna KM, pa ovo smatraju pobjedom Davida protiv Golijata.  

Sličan sudski spor vodi se i protiv JP „Elektroprivreda BiH“ za manje obračunate redovne naknade po osnovu korištenja vode Jablaničkog jezera koje se jednim dijelom proteže preko ove općine.
prozor-rama.org

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar