Objavljeni detalji kodeksa ponašanja vojnika u BiH na društvenim mrežama

Objavljeni detalji kodeksa ponašanja vojnika u BiH na društvenim mrežama

Nije dozvoljeno učešće u neprimjerenim raspravama ili objavama koje se mogu dovesti u vezu s uvredljivim sadržajima na osnovu nacionalne, etničke, dobne, vjerske osnove, invaliditeta, spolne orijentacije, bračnog statusa, podrijetla, socijalnog ili drugog statusa.

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine kreiralo je Nacrt kodeksa ponašanja pripadnika MO i Oružanih snaga BiH na društvenim mrežama i online platformama, a kojim se sve detaljno opisano što smiju objavljivati i lajkati na Facebooku i ostalim društvenim mrežama.

Pripadnici Ministarstva obran  i Oružanih snaga ne smiju komentirati, objavljivati, dijeliti ili reagirati na sadržaje koji štete integritetu i ugledu MO i OS BiH, piše Faktor.

Nije dozvoljeno, stoji u Nacrtu kodeksa, učešće u neprimjerenim raspravama ili objavama koje se mogu dovesti u vezu s uvredljivim sadržajima na osnovu nacionalne, etničke, dobne, vjerske osnove, invaliditeta, spolne orijentacije, bračnog statusa, podrijetla, socijalnog ili drugog statusa.

Također, zabranjeno je objavljivanje sadržaja službenih dokumenata Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga.

Zabranjeno je i odobravanje, poricanje, umanjivanje ili pokušaji opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na društvenim mrežama i online platformama.

– Zabranjeno je veličanje i davanje podrške osobama optuženih i presuđenih pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratnih zločina na društvenim mrežama i online platformama.

Zabranjeno je veličanje, davanje podrške, promoviranje ili bilo kakvo komentiranje lika i djela počinitelja drugih kaznenih djela na društvenim mrežama i online platformama.

Zabranjeno je pripisivanje individualno presuđenog zločina entitetu, etničkoj grupi, vjerskoj zajednici, zajednici ili drugim pojedincima na društvenim mrežama i online platformama – navodi se u Nacrtu kodeksa.

Uposlenici se moraju pridržavati političke neutralnosti, ne slijediti instrukcije i ne ispoljavati svoja uvjerenja u vezi sa stavovima i djelovanjem političkih stranaka, dužnosnika političkih stranaka, političkih blogera.

– Ne smije se objavljivati ili reagirati na sadržaje koji mogu negirati ili omalovažavati događaje od posebnog pijeteta za konstitutivne ili ostale narode ili građane u BiH. Ne ispoljavati stajališta na društvenim mrežama i online platformama po pitanju ratnih konflikata u svijetu – stoji, između ostalog, u Nacrtu kodeksa, prenosi Faktor.

Kršenje pravila, principa i zabrana propisanih Kodeksom povlači disciplinsku odgovornost.

Nadzor nad provođenjem Kodeksa obavlja Generalni inspektorat Ministarstva obrane BiH i inspektori u Oružanim snagama BiH.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar