Objavljeno pismo koje je Praljak napisao supruzi i obitelji: ‘Odluku o prestanku življenja, u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno’

Objavljeno pismo koje je Praljak napisao supruzi i obitelji: ‘Odluku o prestanku življenja, u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno’

Tri mjeseca nakon što je general Slobodan Praljak usred izricanja presude u sudnici Haškog suda popio otrov cijanid, UN-ovi istražitelji njegovoj supruzi dostavili su pisma iz ćelije u kojima je javno vidljiv motiv njegova samoubojstva.

Iz Haaga su Kaći Praljak dostavljena dva pisma. Oba napisana u ponedjeljak 27. studenog, dva dana prije objave pravomoćne presude u predmetu Herceg Bosna. Oba su štura, jasna, bez patetike ili bilo koje vrste iracionalnosti, javlja Dnevnik Nove TV koji je u srijedu ekskluzivno objavio pisma uz suglasnost Praljkove supruge.

– Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno – smireno, promišljeno, samosvjesno – napisao je Praljak u pismu naslovljenom na njegovu obitelj.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon što je sve sabrala – njegovom odlukom nije iznenađena.

– Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod utjecajem trenutačnih emocija i trenutačnog osjećaja, nego je sve, počevši od obrane, od vlastitog života radio vrlo precizno, odlučno i smireno – rekla je Pinter.

Drugo pismo bila je poruka supruzi.

– Kaća, mislim da ćeš pismo ‘Obitelji’ morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd. – napisao je Praljak.

UN-ova istraga ustvrdila je kako nije bilo propusta sudskih stražara niti je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih na tribunal, a praljkova odvjetnica kazala je kako se ne može utvrditi kako je otrov dospio u ruke generala Praljka.

Osim dva privatna pisma obitelj generala Praljka još nije dobila ni nalaz obdukcije ni bilo koji drugi dokument, piše Dnevnik.hr.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar