Obnavlja se legendarni vukovarski vodotoranj: Izvana će ostati isti, ali iznutra dobiva novo ruho

Obnavlja se legendarni vukovarski vodotoranj: Izvana će ostati isti, ali iznutra dobiva novo ruho

Vukavarski gradonačelnik Ivan Penava i glavni projektant Goran Rako predstavili su na konferenciji za novinare projekt “Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva” čijom provedbom gradske vlasti jedan od najprepoznatljivijih simbola Vukovara namjeravaju urediti tako da se previše ne zadire u arhitektonski izgled objekta, a da bude dostupan posjetiteljima.

Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, tako se želi ispričati priča o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata, kada je vodotoranj sa stijegom na vrhu iz dana u dan odolijevao silnim granatama i napadu neprijateljskih snaga, a njegove su rane i danas vidljive.  Pozvao je građane i gospodarstvenike da se pridruže prikupljanju novca za obnovu vodotornja.

Projektant Goran Rako iz “Radionice arhitekture” objasnio je kako je ideja oko vodotornja napraviti memorijalni park s parkiralištem, javnim zahodom, dječjim igralištem te ugostiteljskim objektom, a svi elementi bili bi izgrađeni tzv. zelenom arhitekturom kako se ne bi isticali i time umanjivali važnost samog vodotornja.

Ulaz u vodotoranj bio bi na starome mjestu, a vodio bi do vanjskoga panoramskog dizala usmjerenog prema Dunavu kojim se dolazi do mjesta na kojem je nekada bio “lonac” za vodu, gdje će biti memorijalna soba kroz koju će voditi krivudava staza. Rupe od projektila ostale bi netaknute, a od sobe će ih dijeliti staklena stijena koja će posjetitelje štititi od mogućih vremenskih nepogoda, rekao je Rako i dodao kako će na vrhu biti vidikovac.

Početak radova, koji bi stajali 16,7 milijuna kuna bez PDV-a, najavljen je na proljeće, a radovi bi trebali trajati godinu dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Na novinarsko pitanje što ako se ne prikupe potrebna financijska sredstva, gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako je grad Vukovar spreman na sve varijante te da će – ako se to dogodi – uz Fond za obnovu i razvoj grada osigurati ostatak potrebnog novca.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing