Obojite pisanice prirodnim bojama – evo nekoliko savjeta
Uskrsnje pisanice obavezni su ukras blagdanskih stolova, pa evo nekoliko savjeta kako ih obojati na prirodan način, bojama koje ispuštaju biljke.
Svaku ćete boju dobiti jednostavno – u lončić uz biljke ili koru stavite jaja i malo octa i dugo i polako prokuhajte na umjerenoj vatri.
Prirodne boje za jaja:
Crvena – veća količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od rajčice, maline, crveni radič
Narančasta – ljuske žutog luka (prokuhane), kuhana mrkva, čili prah, paprika
Ljubičasto plava – cvjetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), čaj od hibiskusa, crveno vino
Plava – konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuhani), sok crnog grožđa
Roza – Cikla, sok od brusnica ili svježe brusnice, maline, sok crnog grožđa, sok ukiseljene cikle
Smeđa – jaka crna kava, instant kava, ljuske crnog oraha (prokuhane), crni čaj
Zelena – listovi špinata i koprive (prokuhani), tekući klorofil
Zelenkasto žuta – kore žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuhane)
Zlatno smeđa – sjemenke kopra
Žuta – kore naranče ili limuna (prokuhane), mrkva (prokuhana), sjemenke celera (prokuhane), mljeveni kumin (prokuhan), mljevena kurkuma (prokuhana), čaj od kamilice, zeleni čaj
prvi.tv