Obustavljen projekt u BiH kojeg je financirala Švicarska

Obustavljen projekt u BiH kojeg je financirala Švicarska

Serija istraživačkih tekstova Fokusa o koruptivnom djelovanju pojedinaca unutar Ministarstva sigurnosti BiH i to u mreži u kojoj su bili uključeni i pojedinci iz drugih bh. institucija, kao i međunarodnih organizacija, dovela je do toga da se za sada obustavi milijunski projekt u našoj državi. Vrijedan je 1,35 milijuna švicarskih franaka, piše Fokus.

Riječ je o projektu unaprjeđenja informacijskog sustava o migracijama (MIS) za jačanje upravljanja migracijama, azilom i granicom u Bosni i Hercegovini. Obustavljen je zbog sumnji u korupciju.

Dogovor s donatorom

Informaciju o tome da je ovaj projekt obustavljen potvrdio je za Fokus glasnogovornik Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) Bernhard Schragl. ICMPD je bio implementator ovog projekta koji je započet 2021. godine.

”Projekt je prekinut u dogovoru s donatorom kako bi se provela objektivna istraga”, naveo je Schragl za Fokus.

Podsjetimo, Fokus je krajem studenoga otkrio aferu o malverzacijama kod provođenja projekta unaprjeđenja sustava biometrijske identifikacije stranaca. Riječ je o projektu za kojeg je sredstva dala Europska unija, a koji je usko vezan s navedenim projektom kojeg je financirala Švicarska i koji je za sada obustavljen.

Predmet Tužiteljstva BiH

Tužiteljstvo BIH je formiralo predmet na osnovu akta u kojem se za zloupotrebu položaja, između ostalih, prijavljuju ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i pomoćnik ministra Samir Rizvo. U kaznenoj prijavi su potvrđene informacije koje je objavio Fokus, a koje upućuju na favoriziranje tvrtke Page iz Istočnog Sarajeva. Nju je osnovao Igor Golijanin, nekadašnji šef kabineta ministra sigurnosti dok je na ovoj funkciji bio Dragan Mektić. Kako je ranije Golijanin i sam potvrdio, on je u prijateljskim odnosima s Rizvom.

U niz projekata vezanih za strance u našoj državi, uključena je i austrijska organizacija Međunarodni centar za migracijsku politiku (ICPMD). Iz ICPMD-a su za Fokus tada potvrdili informaciju kako je Bekir Rizvo, sin Samira Rizve zaposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta. Inače, iz ove organizacije ranije su za Fokus potvrdili da je Samir Rizvo jedna od kontakt točaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima kao i s projektima direktno radi s njim.

Kako je Fokus objavio u svibnju ove godine, direktor ICMPD-a Michael Spindelegger, inače bivši šef diplomacije Austrije, nakon navoda o korupciji pokrenuo je istragu u vlastitim redovima. Ova istraga je trajala sve do prije nekoliko dana, o čemu su obavijestili iz ICMPD-a.

Naveli su da je ova interna istraga pokrenuta kako bi se procijenila usklađenost implementacije projekta s važećim pravilima i propisima i kako bi se identificirale potencijalne nepravilnosti, nedolično ponašanje ili neefikasnost.

Interna istraga

”Istraga nije utvrdila očigledne nepravilnosti ili nedolično ponašanje. Međutim, utvrđena su otvorena pitanja u vezi s mogućim sukobom interesa angažiranog eksternog stručnjaka. O mogućem postojanju ovakvog sukoba interesa razgovarano je između ICMPD-a, korisnika i donatora tijekom realizacije projekta i odlučeno je da se nastavi implementacija projekta. Međutim, postojeće nedoumice donatora projekta nisu se mogle razbiti. Iako istraga nije pronašla dokaze o stvarnom sukobu interesa, donator smatra da su ove sumnje razumljive. Shodno tome, projekt je prekinut u dogovoru sa donatorom (Švicarska)”, naveo je Schragl.

Istaknuo je da je imenovan novi regionalni menadžer ICMPD-a za Zapadni Balkan, a da je u međuvremenu jedan od članova osoblja ICMPD-a. (lokalni menadžer projekta) dao ostavku. S obzirom informaciju da je Spindelegger prethodno suspendirao dva zaposlenika ICMPD-a u Sarajevu od kojih je jedan bio upravo sin Samira Rizve, a drugi Asmir Kedić, pitali smo Schragla da nam otkrije o kome se radi. Međutim, on to nije učinio.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing