Obvezna zimska oprema za vozila

Obvezna zimska oprema za vozila

U skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o prometu u zimskim uvjetima, od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine, na snazi je obveza upotrebe zimske opreme za sva motorna vozila koja
prometuju na javnim putevima.

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od  3500 kg i koja nemaju više od 8 sjedišta, propisana je sledeća oprema:

-Zimski pneumatici na sva četiri točka s oznakom «M+S», čija dubina šara na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm.

-Gume s ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i da u priboru moraju imati odgovarajuće lance za pogonske točkove.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3500 kg i autobuse, propisana je sledeća oprema:

-Zimski pneumatici na pogonskim točkovima, čija je dubina šare na gazećem sloju najmanje 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci za pogonske točkove i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

-Gume s ljetnim profilom čija dubina šare na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm, a u priboru odgovarajući lanci i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

Pod zimskim uvjetima podrazumijeva se najmanje jedno od sledećih stanja:

-Kad pada snijeg i stvara se kora na kolovozu,

-Kad na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i zaleđenog snijega,

-Kad pada kiša i ledi se na kolovozu,

-Kad je kolovoz zaleđen.

Bez obzira na vremenske uvjete sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.04. sljedeće godine, priopćeno je iz policije Brčko distrikta.

Također pozivaju vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uvjetima čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obveze, a istovremeno doprinijeti osobnoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Dnenik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar