Od 1. listopada na snazi zabrana prekrivanja lica na javnim mjestima

Od 1. listopada na snazi zabrana prekrivanja lica na javnim mjestima

Zakon o zabrani prekrivanja lica na javnom mjestu, koji je poznat i kao “zakon o zabrani burke“, u Austriji na snagu stupa 1. listopada, a policija u toj zemlji najavila je da će provesti kampanju upoznavanja javnosti sa sadržajem tog zakona, javlja agencija Anadolija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije saopćilo je danas da će pripadnici policije provesti kampanju upoznavanja građana sa zabranom nošenja vela preko lica koji onemogućava prepoznavanje osobe koja ga nosi.

Policija će u gradovima i na aerodromima dijeliti brošure u kojima je na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku pojašnjen sadržaj zakona koji je izazvao velike rasprave u Austriji i šire.

U slučaju nepoštivanja te zabrane, od sljedećeg mjeseca će austrijska policija izdavati novčane kazne u vrijednosti od 150 eura, a u slučaju da osobe i dalje odbiju otkriti lice prijeti im privođenje u policijsku stanicu.

Zabrana vela na licu u Austriji odnosit će se na sva javna mjesta, uključujući sva sredstva javnog prijevoza.

Neimenovani policijski dužnosnik je za list “Kurier“ izjavio da će to biti težak zadatak za austrijsku policiju jer se svi još uvijek sjećaju nemilih scena tijekom uhićenja žena sa burkom u francuskom Cannesu.

Isti izvor je kazao da su žene koje nose veo preko lica i ranije otkrivale lice na granici pri ulasku u Austriju, najčešće u prisutnosti graničnih službenica i da su na taj način izbjegavani problemi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar