Od 1. siječnja EU ukida trgovinske povlastice za BiH

Od 1. siječnja EU ukida trgovinske povlastice za BiH

Od sutra, 1. siječnja 2016. godine ukidaju se trgovinske povlastice i uvodi plaćanje carine na izvoz određenih proizvoda iz BiH u EU zbog odbijanja bh vlasti za prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) između BiH i EU-a. Nakon što se potpiše dodatni protokol BiH će ponovno dobiti te povlastice – javlja Faktor.ba. Hamdo Tinjak, tajnik ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je na čelu novoimenovanog pregovaračkog tima, kaže kako prilagodbu SSP-a nije moguće napraviti do nove godine.

– Nećemo se ni sastati do tada. U Europskoj komisiji su božićni i novogodišnji blagdani i oni ne rade najmanje do 10. januara – pojasnio je Tinjak.

No, u BiH se ne trebamo previše zabrinjavati zbog toga, jer se samo neko voće i povrće, koje je na toj listi, neće moći bez carine izvoziti u zemlje EU-a.

– To sad i nije preveliki problem, budući da su na toj listi, recimo, šljive i jabuke kojih mi sad svakako nemamo za izvoz, a do rujna, kad je berba, mi imamo vremena za prilagodbu SSP-a. To se ne odnosi na mlijeko i meso, oni će se bez carine i dalje izvoziti iz BiH. Naravno, problem je što je prilagodba SSP-a, uz uspostavu sustava  mehanizma koordinacije različitih razina vlasti, jedan od uvjeta koje je Europska komisija postavila pred BiH kako bi zahtjev za članstvo u EU smatrala vjerodostojnom – rekao je Tinjak.

Brotnjo.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar