Od četvrtka zahlađenje, ljetu je došao kraj…

Od četvrtka zahlađenje, ljetu je došao kraj…

Nakon ljetnih temperatura od četvrtka stiže promjena vremena koja će nas vremenski, ali i klimatološki baciti u jesen.

Od vikenda i veći dio sljedećeg tjedna moguće je da u pojedinim područjima bude neprimjereno svježe s obzirom na doba godine. Također, od četvrtka rastu mogućnosti da uz lokalnu pojavu kiše i pljuskova, bude i olujnog nevremena. Zanimljiva je izjava republičkog meteo zavoda iz Banja Luke od prije nekoliko dana o aktivnoj predstojećoj zimi po oborinama koja će biti malo toplija ili u okvirima prosjeka.Dodaju da nisu isključena razdoblja od 5 do 10 dana s ekstremno niskim temperaturama i obilnijim snijegom.

S druge strane FHMZ iz Sarajeva još službeno ništa ne govori, dok meteo zavod iz Beograda i Zagreba još od 7. mjeseca ostaju ugrijani.

Tako bila objava za prošlu zimu nema snijega, nema jačih zahlađenja, pa je bilo i jačih zahlađenja te lokalno obilnog snijega u regiji.

Zavodi koji su dosljedni propalim teorijama globalnog zagrijavanja njima će uvijek biti topla cijela godina, kao i pojedincima tu koji se bave prognozama pa od ovog ljeta prave dramu pričajući o preko 50 dana vrućine, a tu istine nema – prenosi facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Najviše je pokazao 7. mjesec, sve ukupno velikih vrućina smo imali 20 dana velikih vrućina iznad 37°C, Hercegovina i Dalmacija i preko 25 dana.

Ljeto jest bilo vruće i ali dugo sigurno nije bilo, jer bilo je u okvirima vremena kada se i očekuje da će pokazati svoje čari. Ako ćemo govoriti o dugim toplim ljetima onda su to: 2012 kada je suša od proljeća potrajala do 10. mjeseca a šumski požari harali Balkanom 7., 8., i 9., mjesec. 2003, 1947., 1949, 1950., 1928., 1997, 1998., 1982. – Ovo su bila duga ljeta…
Još je neozbiljno pričati o zimi, jer će se tek od kraja ovog mjeseca moći reći nešto konkretnije.
Brotnjo.info
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar