Od danas obavezno razvrstavanje otpada u RH, kazne od 3.000 do 10.000 kn

Od danas obavezno razvrstavanje otpada u RH, kazne od 3.000 do 10.000 kn

Od danas gradovi i općine građanima moraju omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada – papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnog i glomaznog otpada.

Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sredinom lipnja i poručio da o odgodi nema govora, inspektori zaštite okoliša obilazili su gradove i općine te će na konferenciji za novinare u tom ministarstvu predstaviti stanje na terenu. 
Zmajlović je rekao da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca da počnu s tim projektima te da će od 24. srpnja do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije otpada. 
 

Ogromne kazne

Poručio je da će kazne za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna, a za građane od 3.000 do 10.000 kuna, javlja HRT. 

''Naravno da ne možemo očekivati da će se do 24. srpnja, kada istječe taj rok, probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata'', rekao je ministar. 

Smatra da se u velikim gradovima taj sustav ne može uvesti u samo mjesec dana te da za to treba vrijeme, najmanje godinu dana, ali, rekao je, bilo je potrebno na vrijeme krenuti. Istaknuo je kako su im važni kriteriji da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom i da počnu uvoditi sustav, nabave opremu, provedu pilot-projekte, a zatim i potpunu implementaciju.

 

danas.net.hr 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing