Od danas svi proračunski korisnici HNŽ-a bez zdravstvenog osiguranja

Od danas svi proračunski korisnici HNŽ-a bez zdravstvenog osiguranja

Svi proračunski korisnici u HNŽ-u od danas su bez zdravstvenog osiguranja, te nitko ni terapiju ne može podići, budući da se zbog kvara na serveru u Ministarstvu financija HNŽ mjesecima ne izmiruju obveze prema mirovinskom i zdravstvenom.
Ministar financija ne samo da nije uplatio razlike za plaće za ožujak i travanj, te honorare, nego je doveo do nove dubioze, da se proračunski korisnici ne mogu ni liječiti.
“Prije nekih pola sata sam iz dvije škole dobio obavijest da su kolegice bile na nekom pregledu, i da nisu mogle obaviti pregled jer nisu uplaćeni doprinosi za zdrasvtveno za treći i četvrti mjesec, te nisu primljene na pregled”, kaže predsjednik Sindikata učitelja u HNŽ-u Slavko Lauš.
Upitan je li uplaćena razlika plaće za ožujak i travanj, budući da su isplaćivani po veljači Lauš kaže da nije
“Do ovoga trenutka ništa nije uplaćeno, tako da onaj dopis koji je došao po školama, da će biti isplaćeno do kraja svibnja mogu reći – da ni jedne marke nije uplaćeno. Opet stara praksa, jedno pričaju, a drugo rade, i tako”, zaključuje ogorčeno Lauš. Greška u Ministarstvu financija ide preko leđa svih proračunskih korisnika, a osobito preko leđa prosvjetnih djelatnika, koji su najveći korisnici proračuna, a najslabije plaćeni, zaključuje Lauš.
Kvar na serveru u Vladi HNŽ-a dogodio se koncem ožujka, kada je Ministarstvo financija obesmislilo svoje postojanje, te u jednom danu izgubilo bazu od 6.000 proračunskih korisnika. Oni već dva mjeseca primaju umanjene plaće, a od danas su i bez zdravstvenog osiguranja. Honorara mjesecima nema ni za pripravnike ni za ugovorene po djelu. Ministar je u izjavi za državnu televiziju obećao da će razlike u plaći biti isplaćene u svibnju, i ponovno nije rekao istinu. U javnom prostoru još uvijek nije priznao grešku, niti objasnio kada će i kako biti ispravljena, premda je za temu aktivno zainteresirano najmanje 20 tisuća ljudi, ako proračunskim korisnicima pribrojimo članove obitelji.
/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar