Od najnižih do najviših: Kolike su plaće političara u regiji?

Od najnižih do najviših: Kolike su plaće političara u regiji?

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regije, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnoj razini, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 eura. Sa druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje. Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnoj razini zarađuje 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plaća u regiji.

Više od 3.000 eura iznose mjesečna primanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, piše Pobjeda.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto plaću od 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prosjeku zarađuju 3.091 euro.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 eura mjesečno.

Mjesečnu zaradu u iznosu od 2.873 eura prima i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Premda na stanici Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2.420 eura, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

Manje od 2.000 eura na mjesečnoj razini zarađuju predsjednici Albanije Ilir Meta, čija plaća iznosi 1.425 eura i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 eura.

Ako se primanja šefova država uporede sa prosječnim plaćama u regiji, dolazi se do zaključka da svi oni mjesečno prihoduju daleko više od prosjeka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsjednik Kosova i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mjesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosječne plaće na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosječnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu plaću od prosjeka u svojim zemljama primaju predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regije i on zarađuje duplo više u odnosu na prosječnu plaću u Srbiji.

Prema službenim podacima, najveće prosječne plaće u regiji imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina, prenosi RTCG.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar